Prøv avisen

Mikael er vild med Olsen Banden: De var forud for deres tid

Mikael Johansen med en plakat af sin yndlingsfilm med Olsen Banden. – Foto: Leif Tuxen

38-årige Mikael Johansen har elsket Olsen Banden, siden han var barn, og bruger som næstformand for en fanklub tusinder af timer på at skabe et fællesskab omkring filmene

Hvordan opstod din interesse for Olsen Banden?

Jeg var omkring syv år, og Olsen Banden var lige begyndt at udkomme som VHS-lejefilm. En weekend lejede min far både ”Olsen Banden på sporet” og ”Olsen Banden ser rødt”, og jeg faldt pladask for dem. Der er en magi i de film, som er svær at definere. Man kan kalde dem Danmarks Disney, for de kan det særlige, at både børn og voksne kan samles om at se dem. På den måde synes jeg, de var forud for deres tid.

Hvad er der sjovt ved at være med i Olsen Banden Fanklub DK?

For mig er det sjoveste at være med til at skabe begivenheder, som glæder så mange andre. Det kan være biografvisninger af filmene eller lokationsture til steder, hvor filmene er optaget. Sidste år lejede vi Det Kongelige Teater, fordi ”Olsen Banden ser rødt” havde jubilæum. Jeg har i 23 år drømt om at sidde i Det Kongelige Teater og se den scene, som er optaget derinde. Både Morten Grunwald og Jes Holtsø, som spiller Benny og Børge i filmene, og Bent Mejding, som har en birolle som dirigent, var med og blev interviewet på scenen. Alle 1300 pladser var solgt. Det var fuldstændig fantastisk. Jeg lagde nok tusinder af timer i det, men det var det hele værd.

Hvordan er fællesskabet blandt medlemmer af fanklubben?

Vi har over 7000 medlemmer i klubben, så det er ikke alle, jeg har mødt. Men når vi mødes, er vi lidt som en stor familie. Ingen går op i, om man er tandlæge, direktør eller skolelærer, så længe vi kan mødes om at have en kærlighed til Olsen Banden. Og så er der altid en klar med et citat fra filmen, der lige passer ind i det, vi oplever.

Hvor lang tid bruger du på klubben?

Når vi skal lave lokationsture, skal jeg bruge lang tid på at forberede mig. Og i de fire uger op til begivenheden i Det Kongelige Teater brugte jeg nok 14 timer om dagen på Olsen Banden. Men så på andre dage bruger jeg slet ikke tid på det. Jeg har jo også andet, der skal passes.

Hvad er den største fordom, du møder?

Når folk hører, at jeg er Olsen Banden-nørd, tror de ofte, at jeg sidder og ser filmene hele tiden. Men faktisk ser jeg dem ikke ret ofte, det ville ødelægge dem for mig.

Hvilken film er din favorit?

Alle filmene er gode på hver deres måde, men ”Olsen Banden på sporet” fungerer allerbedst fra start til slut. Musikken, historien, konceptet med, at det hele foregår ved togskinner, citaterne, alt fungerer i den.

Et lille udvalg fra Mikael Johansens samling. Foto: Leif Tuxen
Der er også blevet plads til filmene på VHS-bånd i reolen. Foto: Leif Tuxen