Prøv avisen
Læserophold

Oplev det bedste af Sønderjylland

Deltagerne skal ud over udflugter i Sønderjylland også på opdagelse i klitlandskabet i vestjyske Blåvand, hvor stjernearkitekten Bjarke Ingels har tegnet de smukke rammer for Tirpitz-museet. – Foto: Christer Holte/ritzau

Kristeligt Dagblad og Højskolen Østersøen i Aabenraa inviterer til en uge med det bedste fra grænselandet af natur, kunst og musik den 3.-9. juni 2018

Hør om Sønderjyllands brogede historie og oplev egnen fra dens smukkeste side i den tidlige sommer. Vi inviterer til et kursus i vandkanten i Aabenraa. Med Højskolen Østersøen som hjemsted tager vi ud for at opleve det bedste både nord og syd for grænsen. Der er mange højdepunkter lagt ind i programmet, hvor vi blandt andet skal opleve det smukke Løjt Land, Nolde-museet, marsklandet og Gottorp Slot.

Højskolelærer Anja Kjølby fortæller den spændende historie om bondesønnen Emil Nolde og hans billedkunstneriske arbejde. Det stod ikke i kortene, at Emil, der blev født på kanten af marsken i den lille by Nolde, lige øst for marskens hovedstad Tønder, skulle ende med at blive en af de største ekspressionistiske malere i det 20. århundrede. Med jernvilje, fighterånd, lyst og talent satte Nolde dog alt ind på kunsten – og vandt trods mange kampe og nederlag. Vi tager på tur til Noldemuseet i Seebüll, hvor vi ser den aktuelle udstilling.

Vi skal også høre om Knud Lavard, kong Valdemar og Sønderjyllands svære fødsel. Forstander Annemarie Morris fortæller om sønderjyske digtere og forfattere og beretter om Aabenraas historie som søfartsby. I flere århundreder byggede man her på byens værfter flotte sejlskibe, som anløb havne i Østersøen og Middelhavet, senere også i Amerika, Sydafrika og Asien. Søfarten har sat sit præg på Aabenraa især i sejlskibstiden og frem til i dag.

Lige uden for Aabenraa ligger det smukke Løjt Land, hvor vi besøger Løjt Kirke og hører om det enestående inventar. Vi kommer også forbi det fine etablissement Knapp, hvor vi drikker eftermiddagskaffe midt i skoven. Her vil vi lade os rive med af historiens vingesus i de fortryllende omgivelser. Restaurant Knapp vokser ud af bakkedraget ved Mølle å og dam, hvor de gule bygninger lyser mod skoven, og hvor ænderne snadrer i dammen.

Vi skal også på opdagelse i klitlandskabet i Blåvand, hvor stjernearkitekten Bjarke Ingels har tegnet de smukke rammer for Tirpitz-museet. Her skal vi opleve vestkystens skjulte fortæller om forliste skibe, farlige smuglere og forbudt kærlighed. Mærk adrenalinen pumpe i en dramatisk redningsaktion på det voldsomme Vesterhav, opdag fortiden fanget i imponerende ravklumper eller bliv rørt af historien om den forbudte kærlighed mellem en tysk soldat og en dansk pige under Anden Verdenskrig. Alt sammen i en spektakulær bygning dybt under sandet skabt af det danske arkitektfirma BIG.

Et af de store højdepunkter på kurset er turen til Slesvig med besøg i domkirken, Holm Klosteret og ikke mindst Gottorp Slot, som i dag huser Slesvig-Holstens landsmuseum for kunst, kulturhistorie og arkæologi. Efter turen til Slesvig har vi en festlig afslutningsaften med sang, musik og fortælling.

Karim Pedersen er Koordinator ved Højskolen Østersøen.

Vi tager på tur til Noldemuseet i Seebüll, hvor vi ser den aktuelle udstilling. – Foto: Højskolen Østersøen