Oplev Islands utrolige kultur og natur

Tag med på en intensiv rejse til kontrasternes land Island med Kristeligt Dagblad, Kultur Retur og forfatteren af ”Turen går til Island” fra den 20. til den 25. maj 2020

Island er berømt for sin natur med blandt andet det 1833 meter høje Snæfell (øverst). På denne tur besøges det vilde Islands gejsere, snedækkede vulkaner på Vestmanna-øerne. I Reykjavik er der tid til at se de vigtigste steder, herunder Hallgrímskirkjan og byens koncerthus (nederst) tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson. –
Island er berømt for sin natur med blandt andet det 1833 meter høje Snæfell (øverst). På denne tur besøges det vilde Islands gejsere, snedækkede vulkaner på Vestmanna-øerne. I Reykjavik er der tid til at se de vigtigste steder, herunder Hallgrímskirkjan og byens koncerthus (nederst) tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson. – Foto: Shutterstock og Julia Döbler/Iris/Ritzau Scanpix

Island er kontrasternes land skabt ved vulkansk virksomhed og under løbende formning af ild, is og vand: varme kilder, myldrende fuglefjelde og aktive vulkaner.

Island er også kultur. De islandske sagaer hører til de vigtigste i europæisk kulturhistorie, ligesom islandsk kunst og musik er verdenskendt. På disse seks smukke forårsdage får vi en rigtig god fornemmelse af den utroligt varierede islandske natur, men også en masse viden om landets historie, natur, kultur og aktuelle samfundsforhold.

Ud over snedækkede vulkaner, spruttende gejsere og vilde vandfald oplever deltagerne på rejsen sydlandets store landbrugsområde, der var centrum i middelalderens Island og også en oplevelse af det mere vilde Island. Der er desuden god tid til traveture langs Atlanterhavets store dønninger med fugle som selskab.

Et af rejsens højdepunkter er et besøg på Vestmannaøerne, som mange husker for det voldsomme vulkanudbrud i 1973, der betød, at store dele af byen blev ødelagt af lava og aske.

Flere af stederne er kendt fra den måske mest berømte af alle islandske sagaer, ”Njals Saga”. Tre nætter bor rejsedeltagerne på en hyggelig og aktiv bondegård tæt på vulkanen og gletsjeren Eyjafjallajökull, der i foråret 2010 gjorde sig verdensberømt på grund af sin voldsomme askesky.

Reykjaviks koncerthus besøger også. Koncerthuset er tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med den internationalt kendte islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson.

Det er seks dage med forholdsvis begrænset kørsel og høj intensitet, som rejselederen, litteraturhistoriker K. Torben Rasmussen, forfatter af ”Turen går til Island”, bidrager til.