Oplev vin, vandring og kultur langs Rhinen

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser på en vandrerejse gennem smukt kultur- og naturlandskab langs Rhinen den 17. til den 23. april 2023

Kultursporenes tæthed er formidabel i den 65 kilometer lange Øvre Mellem-Rhindal, der er optaget på Unescos liste.
Kultursporenes tæthed er formidabel i den 65 kilometer lange Øvre Mellem-Rhindal, der er optaget på Unescos liste. Foto: Mols Rejser.

Kultursporenes tæthed er formidabel i den 65 kilometer lange Øvre Mellem-Rhindal, der er optaget på Unescos liste: 40 borge og slotte ligger langs floden, ligesom 60 mindre og større byer med kirker og klostre kravler malerisk op ad bjergsiderne. Naturen veksler mellem grøn skov, smukke vinterrasser og vinmarker samt lange kig til Rhinen.

Her fødtes i år 1098 Hildegard von Bingen, der som otteårig blev givet som tiende til kirken. Gennem hele hendes liv fik hun syner og visioner, der mange år senere blev godkendt af Paven som ægte guddommelige åbenbaringer. I 2012 blev hun kåret til helgen.

Hildegard var abbedisse, mystiker, forfatter, læge og komponist, og grundlagde flere klostre langs Rhinen. Hun var en markant stemme inden for kirke og tro i middelalderen, og hun korresponderede med tidens mest magtfulde mænd blandt andre paven og kejseren. På denne vandrerejse går vi ad Hildegards pilgrimsrute og besøger et Hildegard-kloster.

Rhinen har gennem to årtusinder været en af de vigtigste trafikårer til udveksling af varer og kultur mellem Middelhavsregionerne og det nordlige Europa. Den dag i dag er flodpramtrafikken med stykgods og containere betydelig.

Romerrigets grænse gik ved Rhinen efter Cæsars erobringer i Gallerkrigen. De romerske legionslejre langs Rhinen udviklede sig senere til større europæiske byer blandt andet Mainz og Koblenz.

Vinstokken kom til Rhindalen omkring vor tidsregning. Munkene dyrkede med stor flid og dygtighed vinen på de stejle skiferskråninger, og i 1200-tallet havde klostret Ebernach i Rheingau verdens største vingård. På de selvsamme vinterrasser produceres den dag i dag noget af Tysklands allerbedste vin. Hos en lokal vinbonde smager deltagerne den gode vin.

Johann Gutenberg opfandt den vestlige bogtrykkerkunst i Mainz cirka år 1450 – en revolution for al kommunikation. Mulighed for besøg på Gutenberg Museum.

For at tilgodese alle tilbyder de to  rejseledere vandring i to grupper: Gruppe 1 går mellem 14 og 20 kilometer om dagen. Gruppe 2 går mellem 8 og 12 kilometer om dagen. Vandringerne går ad anlagte stier og veje af forskellig kvalitet og på forskelligt underlag i bakket terræn. Få korte passager på stenet underlag.