På denne læserrejse til Island får deltagerne en grundig indføring i Islands historie og baggrunden for landets selvstændighed. Det sørger K. Torben Rasmussen, som er rejseleder, litteraturhistoriker og forfatter til ”Turen går til Island”, for. Deltagerne bliver blandt andet klogere på, hvordan Island klarede sig under og efter Anden Verdenskrig, hvorfor økonomien kollapsede i 2008, og hvorfor islændinge altid formår at rejse sig igen?

Deltagerne skal udover at høre om historiske og aktuelle samfundsforhold også opleve Islands smukke og varierede natur. Særligt om vinteren arter naturen sig smukt, hvor vandfaldene er omgivet af ismasser, som vokser gennem vinteren på grund af de vandtåger, der piskes op og fryser fast. Området ved gejseren Strokkur er også ekstra prydet med is, og dens kogende vand- og dampsøjle virker endnu voldsommere i det kolde vejr.

Vinteren er også nordlysets sæson; dette helt særlige fænomen, der med sit svævende og dansende grønlige lys fylder himlen – hvis man er heldig. Nordlyset opleves bedst uden for byen, hvor kunstigt lys ikke generer. Derfor er der hver aften en bus til rådighed klar til en sen aftenudflugt, hvis der er nordlys.
Om vinteren er kulturlivet på sit højeste, og læserejsen byder både på litteratur, kunst, varme kilder og udflugter til vandfald og gejsere. På museerne kan deltagerne høre nærmere om den islandske kunst- og kulturhistorie og på turene gennem byen også om særlige arkitektoniske attraktioner.
Desuden skal deltagerne møde en af Islands mange kendte forfattere og får lejlighed til at høre oplæsning og stille spørgsmål: hvorfor er den islandske litteratur i disse år så markant og internationalt berømmet?
Som noget særligt har er inkluderet en koncert i Reykjaviks fine koncerthus, som er tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med den internationalt kendte islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson.