Opskrift: Blomkål er smagen af sommer – og let at tilberede

Blomkål hører sommeren til. Kålen kan spises rå, kogt, grillet eller bagt som her med en persillepesto

Persillepestoen kan holde sig nogle dage på køl og kan også bruges som tilbehør til et stykke kylling, puttes på pizzaen eller vendt i lidt pasta.
Persillepestoen kan holde sig nogle dage på køl og kan også bruges som tilbehør til et stykke kylling, puttes på pizzaen eller vendt i lidt pasta. Foto: Columbus Leth.

Hvad er smagen af sommer i Danmark? Jordbær, koldskål og måske pølser, som har været lidt for længe på grillen. Men blomkål er også smagen af sommer. En af de faste traditioner i min barndoms somre var at cykle ad en grusvej for at nå frem til den gård, hvor man kunne købe blomkålshoveder, som netop var høstet på marken. Kålhovedet blev kogt i saltet vand, og det smagte nøddeagtigt og cremet. Den tid, hvor blomkål kun hørte sommeren til, er for længst forbi, for de importeres fra udlandet hele året. Men det er nu, man kan være så heldig at have dem i egen have, hvor de har ry for at være krævende og udsatte for insekter. Og det er nu, man kan finde flotte, danske blomkålshoveder i de fleste supermarkeder.

Blomkål er også Trine Hahnemanns yndlingsgrøntsag. Hun er kok og forfatter til en række kogebøger. Seks af kogebøgerne har hun i øvrigt skrevet på engelsk, og hun har flere gange været gæst i britiske madprogrammer blandt andet ”The great british bake off”, som er den britiske variant af ”Den store bagedyst”. Hendes seneste bog er udkommet på forlaget Gyldendal og hedder ”Grøn hverdagsmad”.

Var det ikke fordi, det er for varmt til suppe, ville jeg skrive om hendes blomkålssuppe med kikærter toppet med blandt andet ristede korianderfrø. Men Hahnemann har endnu et blomkålshit i bogen, og denne blomkålsret går godt sammen med grillet kød. Første gang jeg servede retten, sad en af avisens læsere, som også er en god ven, tilfældigvis med ved bordet. Han sagde:

”Det her kan du godt skrive om.”

Det var vist jysk og betyder: Det smager ret godt. Og så kan jeg tilføje: Det er let at lave.

Bagt blomkål med persillepesto

Til fire personer

  • 2 blomkålshoveder
  • 6 spiseskeer olivenolie
  • Flagesalt og peber

Persillepesto

  • 100 gram persille
  • 50 gram mandler
  • 1 fed hvidløg
  • 1 deciliter god olivenolie
  • 2 spiseskeer citronsaft
  • Flagesalt og peber.

Tip: Har man løvstikke, kan man med fordel sammensætte pestoen af 50 gram persille og 50 gram løvstikke.

Sådan gør du

Blomkålene skæres i kvarte. Stokken og de inderste blade skal blive på. Anbring kålstykkerne på en plade beklædt med bagepapir. Pensl grundigt med olivenolie. Drys med salt og peber. Blomkålen skal bage 45 minutter ved 200 grader.

Mens kålen er i ovnen, kommes alle ingredienser til pestoen, minus salt og peber, i en foodprocessor eller i stavblenderens minihakker. Blend det til en lind pasta og smag til med salt, peber og måske lidt mere citron.