Prøv avisen

Hjemmerørt hvidløgsmayonnaise til kartoffelmaden

Det klassiske danske stykke smørrebrød med nye kartofler og mayonnaise. – Foto: Kåre Gade.

Hvad er der ved nye kartofler på rugbrød, hvis de ikke ledsages af en generøs klat hjemmerørt hvidløgsmayonnaise?

Jeg åbner døren, og dér står den mellemste og hans kæreste, på besøg for første gang siden februar. Hvor er han vokset, tænker jeg.

Siden sætter han tal på min iagttagelse: Godt 10 kilo siden sidste sommer er det blevet til. Det lader ikke til at tynge ham, i hvert fald ikke mentalt. Han var rimelig tilfreds med sig selv, da han var den tyndeste i familien, og han virker ikke mindre glad for de nye tilliggender, som han med en charmerende blanding af selvironi og stolthed paraderer gennem køkkenet for at se, hvad der er i køleskabet.

LÆS OGSÅ: Det nordiske køkken beskytter mod kræft

I løbet af de næste dage bliver jeg bekymret for hans helbred. En morgen efter en bytur med brødrene steger han bacon og æg, mens han stadigt mere rød i hovedet klager over svedeture. Han ligner en bristefærdig hæmoride. Jeg går op for at finde blodtryksmåleren.

Han gør et stort nummer ud af at pruste besværet, mens jeg sætter apparatet på ham. Da tallene står klar på displayet, er der ikke noget at tage fejl af: knægten har fuldstændig normalt blodtryk. Yderligere undersøgelser viser, at det samme gælder hans kæreste, hans mor og hans brødre. Så begår jeg den fejl at måle mit eget. De andre kigger spændt på mig. Jeg kigger på apparatet.

Kan der være noget galt med den? Den siger, jeg er et grænsetilfælde.

Det har jeg aldrig været før. I hvert fald ikke dengang i 1990erne, da vi arvede blodtryksmåleren og for sjov prøvede den, inden den røg op i skabet. Næste morgen tager jeg igen mit blodtryk i forventning om, at en god nats søvn har bragt mig hjem blandt de normale. Men nu har jeg forhøjet blodtryk i fuldt flor.

Forsigtigt, så ingen blodkar brister, går jeg ned i køkkenet. Den mellemste står og smører franskbrødsmadder med cheddar og pickles.

Jeg er ikke rask, siger jeg.

Har du været på Netdoktor hele natten?, spørger han.

Fem minutter senere skriver jeg højt blodtryk i søgefeltet på Netdoktors hjemmeside. En Pandoras æske åbner sig, fyldt med forslag til, hvilken ubehagelig rute resten af mit liv kan tage. På den korte bane står det klart, at den forestående sommerhusferie bliver spartansk.

Alkohol, kaffe, rødt kød, ja, alt det vellevned, der hører simple living til, er forbudt. Selv feriens ydmyge højdepunkt, den daglige kartoffelmad, må jeg afstå fra, for hvad er der ved nye kartofler på rugbrød, hvis de ikke er kogt i rigeligt saltet vand og ledsaget af en generøs klat hjemmerørt hvidløgsmayonnaise med ristede løg?

På vej til sommerhuset er vi til frokost, hvor det forekommer mig naturligt at bringe mit blodtryk op som samtaleemne. En 30 år ældre veninde, som efter eget udsagn kan gå lige så langt, det skal være, bare hun har sin rollator med, fortæller, at hun altid har sagt nej til tilbuddet om en blodtryksmåler.

Sådan en bliver man syg af.

Jeg beslutter af kurere mig selv ved at glemme alt om blodtrykket og spise kartoffelmad, som jeg plejer.

Det er jo også vigtigt at slappe af. Men jeg dropper de ristede løg. Alt med måde.

Kartoflerne skrabes og koges med en dusk i rigeligt saltet vand Cirka 1 spsk. pr. liter vand. Gem et par stykker i køleskabet. Før frokosten røres mayonnaisen, enten i en food-processor eller med en elpisker. Det er vigtigt, at både æg og olie har stuetemperatur ellers skiller den! Begynd med blommen og tilsæt olien, først dråbe for dråbe, siden i en tynd stråle. Tilsæt det pressede hvidløgs-fed og smag til med salt og nogle dråber citronsaft. rugbrødsskiver med smør, læg kartoflerne i skiver ovenpå og afslut med mayonnaise, pur-løgsklip og friskkværnet peber. Og måske et ekstra drys salt.

En klassisk kartoffelmad

  • Nye kartofler
  • Dild
  • Groft salt
  • 1 æggeblomme
  • 2-3 dl vindruekerneolie
  • 1 fed hvidløg
  • Citronsaft
  • Fint salt
  • Groft rugbrød
  • Smør
  • Purløg

Kartoflerne skrabes og koges med en dusk dild i rigeligt saltet vand Cirka 1 spsk. groft salt pr. liter vand. Gem et par stykker i køleskabet. Før frokosten røres mayonnaisen, enten i en food-processor eller med en elpisker. Det er vigtigt, at både æg og olie har stuetemperatur ellers skiller den! Begynd med blommen og tilsæt olien, først dråbe for dråbe, siden i en tynd stråle. Tilsæt det pressede hvidløgs-fed og smag til med salt og nogle dråber citronsaft. Smør rugbrødsskiver med smør, læg kartoflerne i skiver ovenpå og afslut med mayonnaise, pur-løgsklip og friskkværnet peber. Og måske et ekstra drys salt.