På café i Japan med ugler til bords

Mange har hørt om Japans mange kattecaféer og måske også om kanincaféer. Men nu kan man også gå på café og hygge sig med slanger, kamæleoner, geder, guldfisk, pingviner – og ugler

I de seneste år er uglecaféer blevet et hit. Alene i Tokyo er der adskillige af slagsen. –
I de seneste år er uglecaféer blevet et hit. Alene i Tokyo er der adskillige af slagsen. – . Foto: Elgina Kamil Thomsen.

I japanske storbyer er de fleste boliger meget trange. Der er ikke plads til megen hygge og privatliv, og der er slet ikke plads til at holde husdyr. I de fleste lejlighedskomplekser er det simpelt hen forbudt.

Men mange japanere har den samme lyst til at være sammen med dyr og kæle for dem, som andre folkeslag har.

Det er den såre menneskelige forklaring på, at der er kommet flere og flere såkaldte dyrecaféer i japanske storbyer inden for de sidste 10 år. Der er nu 314 godkendte kattecaféer rundtomkring i landet, en stigning på 89 i forhold til for to år siden. Bare i storbyen Osaka er der 48 dyrecaféer, og cirka halvdelen af dem er kattecaféer.

”For folk, der bor i byområder, hvor de har svært ved at holde husdyr, er den kendsgerning, at de ikke behøver tage sig af dyrene hele tiden, en af grundene til, at disse caféer er blevet så populære,” siger livsstilsforskeren Akemi Natsuyama fra Hakuhodo Institute of Life and Living til avisen Yomiuri Shimbun.

Mange steder er det så som så med serveringen på caféen. Det er dyrene, der er det væsentlige. Man kan få en kop kaffe eller sodavand eller selv trække den i en automat, og dernæst er det muligheden for samvær med caféens dyr, som er trækplastret. Hvor meget samvær – og hvor tæt – afhænger naturligvis af, hvilken art der er tale om.

Unge mennesker går ud med veninderne eller kæresten – langt de fleste kunder er kvinder – og konkurrencen om at opleve noget nyt og måske få et lille gys har fået mangfoldige nye typer caféer til at dukke op i gadebilledet.

Først kom der efter kattecaféerne nye tilbud på markedet med kaniner og hamstere. Så kom der guldfisk, pingviner og ligefrem geder. I nogle caféer kan man møde kamæleoner og papegøjer, og man kan få lov til at have en sløv slange slynget omkring skulderen, mens man får sig en cappuccino. Og i de allerseneste år er uglecaféer blevet et hit. Alene i Tokyo er der adskillige af slagsen.

Nogle steder håndhæver caféejeren en streng justits med, at uglerne efter tur og i kort tid placeres på gæsternes hånd og derpå på skulderen – vel at mærke længe nok til, at der kan tages de fornødne fotos og selfies med mobiltelefonen, så man har noget at dele ud til vennerne på LINE, Facebook og hvad de sociale medier nu hedder i den del af verden.

Andre steder er det hele mere anarkistisk, og flere af de mest populære og livlige af fuglene ser gevaldigt forpjuskede ud efter åbningstid.

Derfor er dyreværnsaktivister meget kritiske over for nogle af de nye typer dyrecaféer, og ganske særligt er uglecaféerne blevet kritiseret. Ugler burde være vågne om natten, så de holdes kunstigt vågne af hensyn til kunderne i butikken.

”Ugler burde være i stand til at flyve under himlen med deres vinger udstrakt. Uglecaféer burde forbydes,” skriver en kvinde ved navn Takako Miyamoto i forbindelse med en online-underskriftindsamling mod uglecaféer, der har samlet 33.200 underskrifter.

Det vakte opsigt og mange overskrifter i aviserne, da en kattecafé i Tokyo i juni blev lukket af myndighederne, fordi kattene ikke blev passet anstændigt og ikke kom under behandling, når de var syge. Mange kaffecaféer sørger for en løbende forsyning af nye katte ved at give vilde katte i kvarteret et nyt hjem.

Andre steder har caféejere fået advarsler fra de lokale rådhuse, hvor de er blevet instrueret om at forbedre den veterinære standard på caféerne. Kunder har også klaget over at få hår i kaffen.