Sogn er på jagt efter julen i 24 afsnit

Mejdal Sogn ved Holstebro laver sin egen julekalender, som i december kan ses på kirkens hjemmeside

I et af julekalenderens afsnit er præsten og englen cyklet ud for at hente et juletræ hos spejderne. Begge er naturligvis iført reglementeret cykelhjelm.
I et af julekalenderens afsnit er præsten og englen cyklet ud for at hente et juletræ hos spejderne. Begge er naturligvis iført reglementeret cykelhjelm. . Foto: Jens Bach.

En engel stiger af bybussen i Mejdal i yderkanten af Holstebro og er så uheldig at tabe julestemningen ud af sin kuffert.

Det er den dramatiske optakt til Mejdal Sogns lokale julekalender, der i 24 afsnit i december kan følges hver eftermiddag på kirkens hjemmeside på internettet. Mejdal Sogn, et forstadssogn på omkring 3400 indbyggere, blev landskendt, da menighedsrådet i 2013 specifikt søgte ”en troende præst” - en formulering, der skabte debat og affødte hævede øjenbryn og kommentarer fra universitetsteologer og kirkeminister.

”Den troende præst” er nu sammen med englen på jagt efter julen - og her dele til fordybelse i juleevangeliet, for efter sit uheld søgte den uheldige engel hjælp hos kirken. Sognepræst Irene Kristina Lindegaard, der i et interview efter sin ansættelse fastslog, at hun ”tror på en skabende og opretholdende Gud”, lægger vægt på at forkynde evangeliet på mange forskellige måder.

”Og det her er jo så en måde at gøre det på, som er lidt anderledes. Man kan også sige, at vi har bredt juleevangeliet ud over 24 afsnit, og det hele ender juleaftensdag med familiegudstjenesten i kirken.”

Videokalenderen er resultatet af et kreativt samarbejde mellem præsten og sognets kirke- og kulturmedarbejder, Henriette Ørsø Kviesgaard, der optræder som engel i flagrende, flyvende gevandter. De har sammen arbejdet på forberedelserne igennem et halvt år og er nu i fuld gang med optagelse af de enkelte afsnit, assisteret af menighedsrådsformanden eller -næstformanden som kameramand. Blandt de mange andre involverede kan nævnes præstens ægtefælle, musiklærer Michael Lindegaard, der har skrevet en helt ny sang til kalenderen og indspillet den med Mejdal Kirkes band.

Kristeligt Dagblads møde med englen og præsten foregår det helt ideelle sted for en snak om jul og juleevangelium: en stald, hvor englen på et tidspunkt gemmer sig, da tingene ikke går, som hun mener, de skal. Krisen er alvorlig, julen med dens evangelium er i fare, så menighedsrådet må indkaldes, og heldigvis er der så folk her, der kommer i tanke om, at Jesus jo blev født i en stald. Så måske skulle man lede i det lokale hestestutteri? Som så er et af de steder i sognet, julekalenderen besøger.

”Vi bestræber os på at inddrage hele sognet i vores julekalender - forretninger, virksomheder, idrætsliv, spejdere, FDF'ere og børneinstitutioner,” fortæller Henriette Kviesgaard, mens hun ihærdigt forsøger at holde styr på englevinger og fjer i den friske blæst.

”Når vi er ude at optage, får vi kommentarer og muntre hilsener. Folk dytter og vinker ad os, når vi går på gaden. På den måde mærker vi, at det her er hele sognets projekt, og det er vigtigt for os, at det er noget, vi er fælles om,” tilføjer kirke- og kulturmedarbejderen.

”Ligesom kirken er noget, vi er sammen om,” supplerer Irene Kristina Lindegaard. ”Vi skal jo være kirke for hele sognet, og måske når vi med julekalenderen lidt længere ud. Vi har kun fået positive reaktioner, og blot det, at vi kommer rundt de forskellige steder i forbindelse med optagelserne, er jo med til at gøre kirken synlig.”

Menighedsrådets næstformand, Carl Nielsen, fungerer denne dag som kameramand. Han er begejstret for initiativet.

”Det er en pragtfuld idé, hvor vi virkelig får kirken 'ud af huset'. Jeg synes, Mejdal Kirke er utroligt privilegeret med de aktive ansatte, vi har. Vi vil jo gerne være en kirke med mission og forsøge at udbrede evangeliet på alle måder, og her indgår julekalenderen som en sjov idé til at komme i kontakt med endnu flere.”

Mejdal Sogn har været selvstændigt sogn siden den 1. december 1984. Ansøgningen om ”en troende præst” i 2013 var, så vidt vides, første gang en folkekirke formulerede troen som et krav til præster i et jobopslag. Som menighedsrådsformand Karl Georg Pedersen begrundede det dengang: ”Det burde være en selvfølge, men det føler vi os ikke helt overbevist om, at det er.” Den usædvanlige jobbeskrivelse affødte 27 ansøgere.

Foto: Jens Bach