På Lolland ligger et af landets fineste kunstmuseer

Der er mange smukke museer rundt omkring i landet. Peter Olesen har besøgt sin favorit, Fuglsang Kunstmuseum på Lolland

Fuglsang Kunstmuseum på Lolland er en arkitektonisk bygning midt i naturen. Foto: Fuglsang Kunstmuseum
Fuglsang Kunstmuseum på Lolland er en arkitektonisk bygning midt i naturen. Foto: Fuglsang Kunstmuseum.

Danmark er beriget med en stribe pragtfulde kunstmuseer spredt ud over landet. Nogle gamle, andre ganske nye. Og mange af dem med dejlige landskabelige omgivelser. Et af de nyeste er Fuglsang Kunstmuseum på Lolland, beliggende mellem Nykøbing Falster og den lille idylliske og velbevarede by Nysted. Det åbnede i 2008 og er tegnet af arkitekten Tony Fretton. Kunstmuseet er set med mine øjne et af landets fineste af slagsen.

Kunstmuseet er opført ved herresædet Fuglsang, der er ejet af Det Classenske Fideicommis. Selve museumsbygningen er hvid og ligger tæt ved den gamle velrenoverede forvalterbolig, sat i stand for midler fra det generøse Realdania. Og indrettet til brug for museets forskellige aktiviteter.

Det nye museumsbyggeri er en lang bygning med café og butik og en meget lang udstillingsgang med rum til begge sider. Det helt specielle ved udstillingslokalerne og den lange gang er, at det hele ender i et stort pragtfuldt ”maleri” – et kæmpevindue med udsigt til det smukke og helt flade lollandske landskab. Ikke noget kuperet og dramatisk, men smukt, stille og meget beroligende kik til flade marker og vandet bagerst. Det kik, det er det, man husker. Det store vindue sidder i en længe. Kommer man helt ned til ende-vinduet, opdager man, at der hernede er kik til flere sider, ikke kun lige frem, men også til siderne. Et genialt arkitektonisk greb. Jeg kan næsten ikke komme i tanke om andre vinduer, der har draget mig så meget. Også fordi man ser det straks, og på lang afstand, så snart man kommer ind på museets udstillingsområde.

Fuglsang Kunstmuseum er meget ældre end fra 2008. Helt tilbage fra 1890, hvor det var en del af det kulturhistoriske museum i Maribo. I en periode hed det Storstrøms Kunstmuseum og siden 2008 altså Fuglsang.

For tiden viser museet en omfattende udstilling af maleren Wilhelm Marstrand, udstillingen skal senere videre til andre kunstmuseer.

Ikke kun Fuglsang Kunstmuseum er værd at prise. Vi har også en stribe andre vidunderlige og vidunderligt beliggende kunstmuseer. Tænk bare på Louisiana ved Humlebæk, et kæmpemuseum anlagt i smukke landskabelige omgivelser og med kik til en overdådig have og til Øresund. Et andet af mine yndlingsmuseer er Trapholt ved Kolding. Og meget gerne kunstmuseet ved Helligdomsklipperne på Bornholm, hvor der også er mange dejlige kik til det dramatiske landskab. Eller hvad med Kunsten i Aalborg, der ligger i en park. Johannes Larsen Museet i Kerteminde med udsigt til havet. Willumsen Museet i Frederikssund placeret lidt i en skovtykning og kunstmuseet i Horsens i en park.

Kunstmuseet Aros i Aarhus ligger midt i byen, men har en formidabel udsigt fra cirkel-toppen, skabt af Olafur Eliasson.

Kunstmuseet i Tønder udmærker sig ligeledes ved at have en helt utrolig udsigt ud over den flade marsk – det er fra toppen af byens gamle vandtårn, museets Wegner-stolemuseum – i direkte tilknytning til selve kunstmuseet.

Eller et af mine yndlingsplacerede museer – Rudolph Tegners Museum med skulpturpark ved Dronningmølle i Nordsjælland. Hvilken placering i det, der kaldes ”Rusland”.

Og så har jeg ikke nævnt alle, langtfra – men jeg har peget på en særlig skat og rigdom, som det virkelig er værd at besøge, ikke mindst nu, hvor vi i en isolationstid kan trænge til oplevelser og udmærket kan risikere at besøge museer, der alle har strikse sikkerhedsrestriktioner. Man kommer ind på forsvarlig vis – og mange steder i begrænset antal ad gangen. Og nogle steder med mundbind. God fornøjelse!

Kristeligt Dagblad bringer i denne uge et interview med den nye direktør for Fuglsang Kunstmuseum.