Prøv avisen
Lørdagsmad

Påskemad fra hele verden: grøn suppe og røde æg

Påsketærten blev traditionelt lavet med 33 tynde ark dej, et for hvert af Jesu år. – Fotos: Susanne Utzon.

Der er lam og meget andet og meget forskelligt på påskebordene rundtom i verden i denne tid

Russerne har kulich, en tårnformet kage med glasur på toppen, mens østrigerne spiser osterschinken, skinke, der er bagt inde i et brød.

For nok er hele den kristne verden fælles om påsken, men madmæssigt er der utrolig variation, når den skal fejres.

Forklaringen på de fleste kulinariske påsketraditioner er for længst glemt, men enkelte har en historie. Den britiske hot cross bun er en sød, krydret bolle, der er pyntet med et kors, ifølge legenden fordi en munk fik idéen engang i det 13. århundrede.

I Spanien spiser de også brød, gerne daggammelt, der kaldes torrijas. Det er en slags fransk toast, dyppet i mælk og krydderier, vendt i æg og friteret. Italienerne har flere påskekager som colomba med form som en due og panettone med for eksempel små stykker kandiseret frugt eller chokolade. I Tyskland er skærtorsdag kendt som grønne torsdag, og mange tyskere spiser derfor kørvelsuppe. Amerikanerne har derimod tit en stor skinke på bordet, glaseret med brunt sukker og sennep.

Franskmændene spiser lam, gerne i form af lammekølle, og det gør man også mange andre steder, for lam er international påskemad. Det stammer fra længe før Jesu tid, fra jødernes påske, pesach, og seder-måltidet med nyslagtet påskelam, usyret brød og bitre urter.

Men ægget er vel dét, der for de fleste er mest synonymt med mad og påske. Det er symbolet på nyt liv, hvad enten æggene kommer indbagte, fyldte eller farvede, som grækernes stærkt røde eller smilende til en dansk frokost. For sket ikke at tale om alle de søde i chokolade.

Her er der æg i påsketærten, som traditionelt blev lavet med 33 tynde ark dej, et for hvert af Jesu år.

Det er en ret fra Ligurien, hvor de ofte bruger bladbede til den, men italienerne, der udvandrede, tog opskriften med til Argentina, hvor de laver deres torta pascualina med spinat og ricotta og nu om dage nøjes med to lag tærtedej.

Læs om påsketraditioner på religion.dk/paaske

Påsketærten blev traditionelt lavet med 33 tynde ark dej, et for hvert af Jesu år. – Fotos: Susanne Utzon.