Prøv avisen
Læserrejse

Påske og højskole i Andalusien

Intet sted er påskefestlighederne så store og gribende som i Sydspanien med musik, røgelse, levende lys og store opsatser med Kristus og Jomfru Maria. – Foto: Granada Kulturrejser

Oplev den spanske påske med Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser den 10.-16. april næste år

For en stor del af spanierne er årets højdepunkt påsken. Duften af appelsinblomsterne blandet med røgelsen, der fylder luften, når et optog går forbi, er for mange både troende og ikke-troende spaniere indbegrebet af det højtidelige og det festlige. Intet sted er påskefestlighederne så store og gribende som i Sydspanien. Har man én gang stået i en smal gade og oplevet optoget med flere hundrede deltagere, musik, røgelse, levende lys og store opsatser med Kristus og Jomfru Maria, så glemmer man det aldrig!

På denne læserrejse kombinerer vi de storslåede fejringer af påsken med de fredelige omgivelser i Sierra Nevada-bjergene ved Granada. Her bor vi hele ugen på en ældre olivengård omgivet af ni mindre huse. I dag er stedet nænsomt istandsat og holdt i den klassiske andalusiske stil. Her er et godt traditionelt køkken, frisk luft og smuk udsigt til byen og bjergene.

Dagen indledes typisk med morgensang og grundig introduktion til dagens udflugtsmål. Den første dag introduceres byen Granada og det moderne Spanien. Vi tager ned i centrum for at se byens vigtigste attraktioner samt opleve påskeforberedelserne. Den følgende dag handler om områdets arabiske fortid med besøg på det fantastiske Alhambra.

Vi prøver også at forstå den andalusiske kultur gennem poesien og musikken. Her spiller digteren og dramatikeren Federico García Lorca (1898-1936) en central rolle. Vi skal besøge den egn, hvor Lorca voksede op, vi skal høre hans poesi og introduceres til hans fascinerende digteriske univers. Endelig bliver der som afslutning på dagen mulighed for at opleve flamenco i centrum af Granada.

Palmesøndag står påskefestlighederne naturligvis i centrum. Først giver vi en indføring i hele traditionen og belyser også de øvrige stærke traditioner i Andalusien. Derefter tager vi ned i centrum af Granada for at komme helt tæt på optogene og opleve dette fantastiske fænomen på nærmeste hold: røgelsen, musikken, blomsterne og folkelivet. Vi besøger også bjergbyen Lanjaron med det rene vand og de mange gode landlige produkter.

Rejseledere er bureauindehavere Pia Köllner og Henrik Kidmose, der har boet i Granada med familien en periode og har højskole i bagagen.

,