Prøv avisen
Lørdagsmad

Påskelam med fisk og sprøde aubergineskiver

Da vi denne påske hverken kan komme i kirke eller på kro, er det bedre at sidde ganske få i sit hjem med lammekød. – Foto: Poul Joachim Stender.

Ingen påskefejring uden ansjos i lammet. De to dyr glider sammen på en raffineret måde og hjælper os til at tænke på Jesus

Tyg i påsken på kristendommens fortælling om Jesu opstandelse fra de døde. Hver gang vi sætter tænderne i et påskeæg, smager vi på beretningen om Jesus, der brød ud af graven påskemorgen, som en kylling bryder gennem æggets skal. De fleste hjem vil på et eller andet tidspunkt i påsken anrette lammesteg. Lammet symboliserer Jesus, Guds lam.

Det er blevet sagt, at det er bedre at sidde i kroen og tænke på kirken end at sidde i kirken og tænke på kroen. Men da vi denne påske hverken kan komme i kirke eller på kro, må vi sige til os selv, at det er bedre at sidde ganske få i sit hjem med lammekød og påskeæg, end det er at sidde mange i kirken eller på kroen og blive smittet med virus. I påsken er der ikke tradition for fisk, selvom fisken også hører til de kristne symboler.

Men ingen påskefejring uden ansjosen. Det er en grim lille fisk med stor smag. Italienerne bruger for eksempel ansjosen i spaghetti puttanesca, hvor oliven, kapers, hvidløg, tomater og ansjoser forenes med pasta.

En ordentlig hjemmelavet dansk leverpostej kan ikke undvære hakkede ansjoser. Jeg er helt sikker på, at navnet Janssons Fristelse skyldes, at Jansson, hvem hun eller han end var, blev fristet af rettens mange ansjoser. Men påskelam og ansjoser glider også sammen på en raffineret måde. Og når man med en skarp kniv og en kirurgs smidige hænder indfører den lille ansjos i det rå lammekød, er det, som om man poder to kristne symboler.

Til påskelammet vil jeg servere kartofler a la Grækenland, der har fået lov til langsomt under stegningen at suge lammets kraft og ansjosernes saft til sig, sådan som vi en kirkeløs påske skal huske at suge påskens budskab til os om Kristi opstandelse.

Glædelig påske!