Påsken skal fejres med lammeører

At give familiens smags- og mad- historier videre til næste generation er et godt sted at tage fat

Lammeører er en sprød kage, som nogle nok vil kalde for franske vafler –
Lammeører er en sprød kage, som nogle nok vil kalde for franske vafler – . Foto: Else Marie Nygaard.

I mange familier spiser man lam til påske. Jeg er vokset op med at spise lammeører, som min mormor bagte. Lammeører er en sprød kage, som nogle nok vil kalde for franske vafler, men når hun tog de sprøde kager ud af dåsen og fordelte et lag smørcreme på bunden, hed de lammeører.

Det var kun, når vi var hos mormor, at vi kunne se frem til at sætte tænderne i lammeører, for det krævede en særlig form at bage den populære og porøse kage. Den form havde hun i en skuffe i køkkenet.

Jeg husker den dag, hvor min mor gik ud ad min mormors dør med formen til lammeører i den ene hånd. Den dag var der en særlig andægtighed over turen over fliserne og ud til bilen, for nu skulle formen skifte køkkenskuffe, og min mor skulle udstikke lammeører, strø dem med perlesukker og lægge dem sammen med den søde, hvidlige creme.

Påskedag skal jeg servere lammeører. For ikke længe siden trak min mor en køkkenskuffe ud og fandt formen, som endnu en gang skiftede generation. Jeg har så mange bageforme, at man kunne tro, jeg var samler. Men der er kun én form til lammeører.

Jeg blev mindet om, hvor glad jeg er for den gamle form og traditionen for at lave mad fra bunden, da jeg læste undersøgelsen ”Madkultur”. Her kan man se, at den hjemmelavede mad er i frit fald i Danmark. Om 10 år vil kun ét ud af ugens aftensmåltider være hjemmelavet, og der er nu oprettet en tænketank, ”Madtanken”, som skal komme med svar på, hvordan vi bevarer en folkeligt funderet madkultur i Danmark.

Et godt sted at starte er at finde forklæder frem og tage næste generation med i køkkenet. Ligesom tilberedningen af lammeører, så kan alskens andre køkkenfærdigheder gå i arv. Har man ikke formen, kan man udstikke bundene i cirkler.