Prøv avisen
Lørdagsmad

Pasta med Karl Johan

Karl Johan-svampe fra skoven i en pastaret inspireret af den italienske kok Stefano Barbato.

Gå på svampejagt i skoven og find Karl Johan til denne skønne pastaret efter italiensk forbillede

Mens regnen velsigner vores skove, popper efterårets svampe op af jordbunden. Det er svampesæson, den bedste tid i køkkenet, vil nogle mene. Svampene er en gave, men man skal vide, hvad man plukker og spiser, ellers kan man komme galt af sted.

Læs også:Sådan undgår du giftige svampe, når du går på svampejagt

Vær dog ikke bange for at plukke skoven tør for svampe: Svampen er kun som frugten på et træ og udgør en lille del af den samlede vækst. Resten af svampens net er under jorden og inde i træerne, kaldet mycelium.

Kantareller er en sikker vinder i sensommeren, men når det er efterår, går jeg benhårdt efter Karl Johan. Den kendes især på en mørkebrun og mat overkrydder som hat og en buttet, kegleformet stok, men brug svampebogen for en sikkerheds skyld.

Jeg har fået jackpot og fundet en god omgang Karl Johan på et hemmeligt sted. Og dem bruger jeg til at lave en lækker pastaret i to varianter, inspireret af den italienske kok Stefano Barbato, som laver primitive Youtube-videoer fra sit køkken. Denne ret hedder ”Tagliatelle ai funghi Porcini con e senza panna” – på dansk ”Pasta med Karl Johan og fløde.”

En blanding af friskplukkede Karl Johan-svampe, brunstokkede rørhatte og kantareller fra skoven. – Fotos: Inge Haandsbæk Jensen.