Peter Callesens “Flydende flyttekasse” til læserne

Kristeligt Dagblad tilbyder eksklusivt Peter Callesens akvarel med fokus på havet signeret til læserne

Peter Callesens kommentar til klimaforandringerne, "Flydende flyttekasse".
Peter Callesens kommentar til klimaforandringerne, "Flydende flyttekasse". . Foto: Peter Callesen.

Peter Callesen (f. 1967) forfører publikum med sine originale og virtuost udførte værker i papir. Han kan trylle figurer og situationer frem af dette prunkløse og helt almindelige materiale, som de fleste har i hænderne hver dag, når han skærer motiver frem ved hjælp af sin skalpel.

Kunsttrykket er særligt udvalgt til Kristeligt Dagblads læsere. Det findes i et begrænset oplag på bare 500 styk. Alle særtryk er signeret af Peter Callesen. Størrelsen på kunsttrykket er 70 x 50 (bredde x højde). 

Kunsttrykket kan købes i Kristeligt Dagblad Butik på k.dk/butik/kunst

Undertiden går han ned i skala, så store, eksistentielle dramaer repræsenteres i de mindste formater. Andre gange går han op i skala og frembringer kæmpemæssige skulpturer eller ruminstallationer i papir, der kan fylde en hel museumssal ud.

Kristeligt Dagblads nye særtryk ”Flydende flyttekasse” tilhører ikke en af Callesens tredimensionelle papirværker. Det er en akvarel, det vil sige et maleri på papir. Det og mange andre værker indgik i hans anmelderroste vandreudstilling ”På dybt vand”, der startede på Ribe Kunstmuseum i 2023 og fortsatte til kunsthallen Sophienholm ved København for at slutte på Skive Kunstmuseum. Her havde Callesen viet opmærksomheden til havet, som det opfører sig under den globale klimakrise, hvor det raser og mange steder forårsager oversvømmelser.

Peter Callesen arbejder med sit kunsttryk.
Peter Callesen arbejder med sit kunsttryk. Foto: Peter Callesen Flydende Flyttek

Det er med andre ord en uhyggeligt aktuel problematik, som Callesen her tager kunstnerisk livtag med. Det aktuelle værk rummer imidlertid også en absurd humor, for det vil selvsagt ikke vare længe, før flyttekassen bliver opløst og synker.

Dermed peger Callesen på den forestående kamp mod vejrguderne, som de nok vil vinde. For denne helt almindelige flyttekasse, som mange må tage i brug, den dag havet er steget så meget, at vi må flytte væk fra de kystnære og lavtliggende områder, holder naturligvis ikke. Den formår ikke at nå i land med alle vores ting, når vi skal søge i sikkerhed på en bakketop.

Flyttekassen driver underligt ejerløst rundt på må og få. Den påminder os om, hvor galt tingene står til i denne antropocæne tid, hvor vi står midt i en total forvandling af den natur, vi hidtil har kendt. Med værket sætter kunstneren tingene på spidsen og fremkalder en mild desperation hos betragteren.

Peter Callesens værker er altid flygtige og skrøbelige, fordi de er skabt af papir. De kan på ingen måde tåle vand, selvom han har udformet dem, så de forestiller bølger, robåde, tømmerflåder og det altfortærende hav, som efter en stormflod kun har efterladt – ja, en flyttekasse, der vugger afsted på bølgen blå og om lidt vil blive fortæret af vandet.

Kunsttrykket kan købes i Kristeligt Dagblad Butik på k.dk/butik/kunst