Prøv avisen

Pindsvin en truet dyreart i Danmark

Pindsvin er fredede, men ikke desto mindre dør rigtig mange pindsvin hvert år i trafikken og på markerne. Skab en redeplads til dem i haven, råder en pindsvineven. – Foto: Steen Agger.

Om kort tid begynder pindsvinene at få unger, og så er der brug for gode redesteder i haverne

I Danmark bliver et pindsvin i gennemsnit kun tre år, mens det i England snildt kan blive helt op til 15 år. For i England passer man på sine pindsvin, i modsætning til Danmark, hvor de er en truet dyreart, og hvor der årligt selvom det lille dyr er fredet bliver slået i tusindvis af pindsvin ihjel.

Det sker i trafikken, men et intensivt landbrug og brug af sprøjtemidler på marker og i haver er en større trussel mod det lille piggede pattedyr, fortæller Kirsten Fournais.

LÆS OGSÅ: Hjælp pindsvinet til at gå i hi

Det er forfærdeligt, så dårligt vi behandler pindsvin i Danmark. Der kunne virkelig gøres meget for at hjælpe dem, men folk er ligeglade og sprøjter løs, og pindsvinene dør på stribe af det. Eller de bliver hakket ihjel, når de store høstmaskiner går i gang, siger 79-årige Kirsten Fournais.

I 1993 tog hun initiativ til Pindsvinevennerne i Danmark. Det er også den forening, der står bag et netværk af pindsvineplejere, som passer skadede og svagelige pindsvin, indtil de atter kan sættes ud i naturen.

Pindsvin parrer sig normalt i juni, og da drægtighedsperioden er seks uger, begynder de snart at få unger. Så er der brug for redesteder i haverne, og det giver problemer i Danmark, hvor mange haver er så veltrimmede og flisebelagte, at det er umuligt for en pindsvinemor at finde et gem­mested. I England har mange haveejere indrettet redesteder til dyrene, der også kan bruges, når de går i hi i vinterhalvåret. På pindsvinevennernes hjemmeside kan man se, hvordan sådan et bosted nemt kan laves ved hjælp af en gammel europalle.