Pindsvinets venner har travlt

Det er højsæson for landets pindsvinereddere, der tager sig af forkomne pindsvineunger. Carl Nielsen har fyldt sit hjem med de små piggede dyr

Der er travlt for tiden hos pindsvinevennerne Carl Nielsen, til venstre, og hans mand i deres hjem i Sydvestsjælland. Sen-sommeren og det tidlige efterår er højsæson for tilskadekomne pindsvine-unger, og hver eneste dag får de fire-fem opkald fra folk, der står med et ilde tilredt pindsvin.
Der er travlt for tiden hos pindsvinevennerne Carl Nielsen, til venstre, og hans mand i deres hjem i Sydvestsjælland. Sen-sommeren og det tidlige efterår er højsæson for tilskadekomne pindsvine-unger, og hver eneste dag får de fire-fem opkald fra folk, der står med et ilde tilredt pindsvin. Foto: Leif Tuxen.

Carl Nielsen kan ikke på stående fod sige, hvor mange pindsvin der lige nu pusler rundt i papkasser og løbegårde hjemme i hans hus. Måske er det 30. Men det er svært at holde tal på, når der næsten hver eneste dag kommer nye til, mens andre bliver sat ud i naturen igen.

Den 68-årige mand er en del af dyreværnsforeningen Pindsvinevennerne i Danmarks korps af frivillige, der tager sig af tilskadekomne pindsvin. Flere gange om ugen kører han som en gratis service sammen med sin mand rundt på Sjælland og i København til folk, der har fundet et nødstedt pindsvin. Andre gange bliver pindsvinene lagt i den akutkasse, de har sat op uden for deres landejendom på Sydvestsjælland.

”Det er nærmest som en slags babyluge på hospitalerne,” forklarer han.

Og der er travlt for tiden. Sensommeren og det tidlige efterår er højsæson for tilskadekomne pindsvineunger, og hver eneste dag får Carl Nielsen og hans mand fire til fem opkald fra folk, der står med et ilde tilredt pindsvin. Det er især kraftige regnskyl, der for nogle uger siden ramte landet, der har givet travlhed.

”På det her tidspunkt på året har moderen forladt reden og ladt ungerne tilbage. Når det har regnet rigtig meget, bliver rederne våde, og så kravler de små pindsvin ud. Ofte kan ungerne ikke finde anden ly og ender så med at lægge sig midt på en græsplæne og blive kolde og forkomne,” siger han.

Andre gange er pindsvin gået i muse- eller rottefælder, er blevet bidt af en hund eller er kommet i karambolage med en robotplæneklipper, som ejeren uforvarende har ladet køre om natten.

Er pindsvinet meget tilskadekommet, kører Carl Nielsen det til dyrelægen og får det aflivet. Men hvis han tror, det har en chance for, at det kan overleve, tager han det med hjem. Her sørger han som det første for at give pindsvinet noget varme gerne ved at sidde med det i hånden en times tid. Så længe det er koldt, kan det nemlig ikke spise. Og så tjekker han det for æg fra spyfluer.

”Så snart spyfluer ser et tilskadekommet pindsvin, vil de lægge æg på det. De bliver hurtigt udklækket til larver, som vil kravle ind i ører eller næsebor og spise pindsvinet indefra. Så har det ikke en chance for at overleve,” siger han.

De to pindsvinevenner kan have dyrene gående derhjemme i flere måneder. Og det kan være lidt af et arbejde at passe dem, hvor de mindste skal mades med blendet mad. Først når de har taget så meget på i vægt, at de kan klare sig selv, bliver de sat ud i naturen igen. Ofte kører parret dem tilbage til den have, hvor de blev fundet.

Egentlig var det lidt af en tilfældighed, at de endte med at dedikere sig så meget til pindsvinene. De er uddannet henholdsvis pædagog og lærer og driver i dag en antikvitetsforretning. Men de har altid været interesseret i at hjælpe vilde dyr såsom fugle og egern.

Når mennesker nærmer sig pindsvin, ruller de små dyr sig sammen til en kugle, så man kan samle dem op. Det er praktisk, hvis man gerne vil hjælpe dem.
Når mennesker nærmer sig pindsvin, ruller de små dyr sig sammen til en kugle, så man kan samle dem op. Det er praktisk, hvis man gerne vil hjælpe dem. Foto: Leif Tuxen

”En dag mødte vi en meget dedikeret dame fra Pindsvinevennerne i Danmark, der fik os overbevist om, at vi skulle fokusere på pindsvinene. Og det har vi gjort siden,” siger Carl Nielsen og tilføjer, at han dog også forsøger at hjælpe andre vilde dyr. For eksempel har han i øjeblikket godt 80 grønne frøer til at hoppe rundt i sit drivhus.

Men hvad er det særlige ved pindsvin?

”Pindsvin er nogle specielle og lidt mystiske dyr, der pusler rundt om natten. Det angriber ikke mennesker og løber ikke væk fra os. Finder du en tilskadekommet ræv, skal du passe på ikke at blive bidt. Men et pindsvin ruller sig bare sammen til en kugle, så man kan samle dem op. Og så ser ungerne jo meget søde ud,” siger han og tilføjer:

”Pindsvinene er truede flere steder i landet, hvor deres levesteder forsvinder. Så det giver god mening at hjælpe dem.”