Lørdagsmad: Pizza for 1052. gang

Man kan lave pizza på utallige måder. Inspirationen til dagens pizza kommer fra Beverly Hills

Når bunden er bagt, pensles den med olivenolie, inden blandingen med creme fraiche påføres, og skiver af laks fordeles over. - Foto: Peter Nygaard.
Når bunden er bagt, pensles den med olivenolie, inden blandingen med creme fraiche påføres, og skiver af laks fordeles over. - Foto: Peter Nygaard.

Traditionen har været den samme i årevis. Ja, faktisk i to årtier. Så længe har vi serveret pizza om fredagen her i huset. Og de fredage, hvor en fra familien ikke har været hjemme om fredagen, har vi gjort lørdag til fredag.

Forleden aften havde vi gæster til middag. Det var en torsdag, så de fik ikke pizza, men de spurgte, om vi mon stadig holdt fast i traditionen. Der blev nikket, og så var det, at den ene gæst konfronterede mig med et ret højt tal.

”I må have serveret pizza næsten 1050 gange.”

Tallet stod lidt i luften, inden han tilføjede:

”I må da virkelig have haft mulighed for at udvikle konceptet.”

Sagen er, at vi faktisk har forsøgt netop ikke at udvikle konceptet. Kunsten ligger i gentagelsen. Måske er fredagspizzaen en slags madmæssig ocd serveret på sprød bund og med god skorpe. Det er lidt som jul. Små justeringer er velkomne, men den gode gentagelse er i højsædet.

Men når man er nået til pizza nummer 1052, er der gennem årene samlet en god del inspiration fra rejser og fra internettet.

Den sidste del af researchen står midterbarnet for. Den tid er forbi, hvor han var glad, hvis jeg blot huskede at indkøbe pepperoni til pizzaprojektet. Han har meninger om alt fra melkvalitet til ælteteknikker og sorten af tomater i sovsen. Nogle af idéerne er så gode, at de bliver en del af fredagens efterhånden ret fyldige repertoire som dagens pizza.

Idéen til denne opskrift kommer fra Spago, som er en eksklusiv restaurant i Beverly Hills i Californien. Bestiller man pizza hos Spago, får man kaviar på. Vi holder os til en budgetvenlig, men velsmagende udgave og anbefaler et glas køligt hvidvin til.

Man skal huske at lade pizzabunden køle en smule, inden man smører cremefraicheblandingen på efterfulgt af de tynde skiver laks.

Opskriften på dej rækker til fire runde pizzaer. Har man ikke tipo 00-mel, kan man bruge almindeligt hvedemel med højt protein-indhold, men tipo 00 giver dej med god smidighed. Og selvfølgelig kan man lave fire gange pizzaer med laks, men en af de gode ting ved pizza er, hvor mange smagsvarianter man kan lave, og hvor utrolig enkelt det er at lave vegetariske, velsmagende pizzaer. Man skal bare i gang, og inden man ved af det, serverer man pizza for 1052. gang.