Plant tæpper af vintergækker nu

Mette Østergaard har fået vintergækker af smeden, og dem har hun nu har plantet rundt om sit lindetræ

Alle vintergækløg vristet fri af klumpen og klar til lægning.
Alle vintergækløg vristet fri af klumpen og klar til lægning.

Aldrig før har vintergækkerne være så smukke så længe, sådan forekommer det mig. Foråret er venligt stemt, ikke noget med streng frost om natten og hård sol om dagen, og det ser ud til at fortsætte i det milde spor.

Jeg har længe haft et godt øje til smedens have med hvide tæpper af vintergækker under høje træer, år efter år. Smeden har virkelig mange gækker, og jeg har ikke så mange.

Sidste år spurgte jeg om lov til at grave nogle klumper op, det gavner jo at tynde lidt ud i bestanden, og den var smeden helt med på. Forleden gik det løs. Vi lagde spaden i bilens bagagerum og tog den store, røde balje med til transporten.

LÆS OGSÅ: Heldig mand finder skat på loppemarked

Netop nu er vintergækkernes blomsterklokker på retur. Og man ser i stedet en lille, grøn frugt hænge på blomsterstilken. Frugten tynger stilken til jorden, og når frøene modner i frugten lokker det myrer til. Frøene er forsynet med et hvidt, olieholdigt vedhæng, som er guf for myrer. De snupper frøene, spæner af sted med dem og spiser myreguffet på et passende sted. Myrerne er dog ikke interesserede i frøene, så dem efterlader de på stedet. Det er en ganske snedig måde at få spredt sit frø på, en ægte win-win-situation. Det tager dog sin tid, før der kommer blomstrende gækker. Fra et vintergækfrø bliver sået, til de første blomster dukker frem, går mindst tre år. Det giver langt hurtigere resultat blot at dele en klump vintergækker med naboen.

Jeg fik rigeligt med vintergæk-klumper. Først skulle hver enkelt vintergæk lirkes fri af klumpen og helst have såvel blade, løg som rødder i god behold. Det går bedst, når jordklumpen er tilpas tør. Vintergækkerne fra skovbunden var fyldt med rødder fra mange andre planter. Jeg lirkede masser af vorterod, skvalderkål, vedbend og kvik fri. Vintergæk er ikke nogen sart plante, og man behøver ikke holde rent for ukrudt omkring den. Vintergæk har tidligheden på sin side. Den klarer blomstring og frugtsætning, før de andre planter kommer fra start.

Det er tiden nu at dele vintergækker og straks genplante dem. Har man forsøgt at grave vintergækker op, når bladene visner, tørre løgene, gemme dem for sommeren for så igen at lægge dem i september, vil man vide, at det går ikke godt. Vintergækkeløg kan ikke lide at tørre, de befinder sig bedst under mulden året rundt.

Jeg fik mindst 300 vintergækløg fri af klumperne. De er nu på vej i jorden under et af de store lindetræer på græsplænen. Jeg drømmer om, at lindetræet allerede næste år vil svæve på et hvidt tæppe. Derfor bliver løgene lagt som ringe omkring træets stamme, så blomsterne synsmæssigt vil flyde sammen i ét.

De 300 løg bliver hurtigt til flere, da det enkelte løg hvert år sætter et formeringsløg. Efter et år er der således 600 løg, efter to år 1200 løg, tre år 2400 løg og så fremdeles. Efter 10 år er smedens 300 vintergækløg blevet til godt 300.000 løg, om alt går vel. Hvilken rigdom!

Mangler haven vintergækker, handler det blot om at få begyndt med det allerførste løg. Vintergækken er for mig den blomst i haven, der vækker de varmeste forårslængsler.

En baljefuld vintergæk-klumper fra smedens have.
En baljefuld vintergæk-klumper fra smedens have.
Omkring lindetræet er tegnet ringe med sand og tov. Mellem ringene er 25 centimeter. Vintergækkerne lægges med 5-10 centimeters afstand og i samme dybde, som de stod før. – Alle fotos: Mette Østergaard.
Omkring lindetræet er tegnet ringe med sand og tov. Mellem ringene er 25 centimeter. Vintergækkerne lægges med 5-10 centimeters afstand og i samme dybde, som de stod før. – Alle fotos: Mette Østergaard.