Prøv avisen
Lørdagsmad

Pluk ramsløg til ”majonæsen”

Ramsløg, æg og mayonnaise. – Foto: Colourbox

Mayonnaisen hører sig til på et godt påskebord. Den kan opgraderes med sæsonens første spæde salat, ramløg

For et par år siden kunne man læse, at hver dansker spiser omkring et kilo mayonnaise og et kilo remoulade om året. Det svarer til syv tuber af hver fedtet smørelse pr. mand.

Begge dele er hentet hertil fra Frankrig, og særligt vores historie med mayonnaisen er speciel. I 1985 opstod ”majonæse-krigen”, da formanden for Dansk Sprognævn Erik Hansen i et interview med Berlingske kunne afsløre, at man i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen ville kunne finde den franske stavemåde ”mayonnaise” suppleret af det fordanskede ”majonæse.”Det gjaldt også en række andre franske ord såsom krem (creme), remulade (remoulade) og konjak (cognac).Gisp og gru!

Med en næsten fransk forfærdelse over sprogmishandlingen rejste der sig en mediestorm, danskerne fór i blækhuset og blandede sig i debatten, og til sidst måtte politikerne gribe ind og sørge for, at færre ord end planlagt fik lov til at få dobbelt stavemåde. Majonæse fik dog lov at smutte ind i ordbogen.

Der faldt selvfølgelig ro over landet igen, og i 2012 gled ”majonæse” igen ud af Retskrivningsordbogen. Majonæse var blevet en fadæse, for man skal åbenbart ikke lægge sig ud med en så indgroet del af dansk madkultur, som mayonnaisen efterhånden er blevet til.

Mayonnaise giver mange smørrebrødsmadder en ekstra god smag, enten ovenpå eller rørt ind i eksempelvis tun og torskerogn. Et særligt godt match findes i mayonnaisens kære ven, det blødkogte æg. Ægget hører sig til på et veldækket påskebord.

Symbolsk har ægget mange betydninger: At slå hul på æggeskallen symboliserer graven, som Jesus bryder ud af påskemorgen. Ægget kan også ses som et tegn på forår og frugtbarhed, livet, der bryder igennem vinterens hårde skal.

Selvom påsken falder tidligt i år, kan man måske være heldig, at ramsløgene nogle steder er begyndt at titte frem som en af de første plukbare salater. Ramsløget har en skøn smag, der emmer af hvidløg, porrer og purløg.

De kan plukkes mange steder i grøfter, skovkrat og buskadser – men pas på ikke at forveksle den grønne plante med lijekonvaller og høsttidløs – de er giftige. Du kan teste, om det er ægte ramsløg, ved at nulre et blad mellem to fingre, og der skulle gerne sprede sig en tydelig duft af løg. Prøv en hjemmerørt mayonnaise (og ikke majonæse) med hakkede ramsløg – en frisk forårsbebuder på påskebordet. God påske!