Prins Charles bestiller portrætmalerier af holocaust-overlevere

Projektet er genstand for et dokumentarprogram, der snart kan ses på BBC. Portrætterne forestiller syv holocaust-overlevere, der efter Anden Verdenskrig bosatte sig i Storbritannien

96-årige Anita Lasker-Wallfish. Hun kom fra en jødisk familie i Tyskland, og blev sendt til koncentrationslejren i Auschwitz i Polen. Her spillede hun i et orkester, som de indsatte dannede. Senere kom hun til den tyske lejr Bergen-Belsen, hvor hun var ved krigens afslutning.
96-årige Anita Lasker-Wallfish. Hun kom fra en jødisk familie i Tyskland, og blev sendt til koncentrationslejren i Auschwitz i Polen. Her spillede hun i et orkester, som de indsatte dannede. Senere kom hun til den tyske lejr Bergen-Belsen, hvor hun var ved krigens afslutning. Foto: Nicolas Armer/AP/Ritzau Scanpix.

Syv britiske kunstmalere har portrætteret syv af de stadigt levende briter, der som børn og unge overlevede holocaust, og som efter Anden Verdenskrig fik et nyt liv i Storbritannien. Projektet er blevet til på initiativ af den britiske tronfølger prins Charles.

Briterne kan snart se resultatet på Buckingham Palace i London, før portrætterne sendes videre til dronningens slot Holyrood i den skotske hovedstad Edinburgh.

Alle de syv modeller er nu over 90-år, og som prinsen siger, så er det ved at være sidste chance for at gennemføre sådant et projekt.

”I takt med at antallet af folk, der overlevede holocaust, desværre men uundgåeligt går tilbage, så er det mit inderlige håb, at denne helt særlige samling vil fungere som et forbillede,” siger prins Charles til BBC.

Kamerahold fra BBC har fulgt processen, og resultatet kan ses i to dokumentarprogrammer senere på måneden.

Her møder seerne blandt andre maleren Peter Kuhfeld, der har haft opgaven at male portrættet af 96-årige Anita Lasker-Wallfish. Hun kom fra en jødisk familie i Tyskland, og blev sendt til koncentrationslejren i Auschwitz i Polen. Her spillede hun i et orkester, som de indsatte dannede. Senere kom hun til den tyske lejr Bergen-Belsen, hvor hun var ved krigens afslutning.

Karen Pollock, der er direktør for Holocaust Educational Trust, som oplyser om holocaust, roser projektet.

”De, der overlevede holocaust, gik igennem det værste. Så det at overleve opholdet i koncentrations- og dødslejre, og så her 77 år senere have sit portræt udstillet på Buckingham Palace er i sandhed noget helt særligt. Det er en gribende og passende markering af deres vedvarende bidrag til dette land,” siger hun.

Initiativet fra prins Charles kommer to år efter at hans svigerdatter, Catherine, hertuginden af Cambridge, udstillede en række portrætfotos, som hun havde taget af personer, der overlevede holocaust.