Prøv avisen

Ræven føder sine hvalpe nu

Ræveunge på terasse i sommerhusområde (22. juni kl. 05.30). Ræv. Nøgleord: unge dyreunge ræveunger Foto: .

I denne måned kan man være heldig at se små, grå, blinde væsener bevæge sig forsigtigt rundt i naturen. Sådan ser nyfødte rævehvalpe nemlig ud, og de bliver i disse dage født i den danske natur

Hvis man bor tæt på ræve, har man muligvis i vintermånederne hørt dem højlydt glamme, snerre og skrige i vinternatten under deres parring. Efterfølgende har hunnen været drægtig i omkring 53 dage, og det betyder, at de små hvalpe kommer til verden i disse dage.

Efter fødslen kryber de cirka fire til otte hvalpe ind til moderen i hulen og dier. Her opholder de sig det meste af tiden de første fire uger, hvor hannen kommer med kød til hunnen.

Efter fire uger begynder hvalpene at bevæge sig rundt uden for rævegraven, hvor de leger og går på opdagelse. Nu er deres pels blevet ulden og mere brunlig. Ønsker man at se dem bevæge sig rundt, kan man sætte sig i stille skjul og vente. Der er størst chance for at se dem enten tidlig morgen eller lige før solnedgang.

Hvalpene bliver hos moderen, indtil de er seks-syv måneder gamle. Så bliver de kønsmodne, og moderen jager dem væk. De vandrer derefter afsted for at finde deres egne territorier.

For nogle af dem bliver det helt op til 50 kilometer fra deres fødested. Når en ræv har fundet sit territorium, bliver den der og vandrer ikke mere.