Realistisk familiemad

Drop tanken om perfekt aftensmad og server en rugbrødsmad, hvis enderne ikke kan nå sammen. Det gør flere kokke

Butterchicken er en indisk kyllingeret, som her er tilberedt, så den passer til danske ganer. Foto fra bogen.
Butterchicken er en indisk kyllingeret, som her er tilberedt, så den passer til danske ganer. Foto fra bogen. Foto: www.michaelsaly.dk.

I denne weekend er der fest for bøgerne i København, hvor der siden i går har været BogForum i Bella Center. Ser man ned over forlagenes udgivelser, er det ikke inspiration til madlavningen, som mangler.

Fælles for mange af de indbydende kogebøger er, at de får lov at samle støv i reolen de fleste af årets dage, for de består ikke hverdagstesten. Her er masser af idéer, men hvordan kan inspiration omsættes til god mad til gavn for hele familien? Tiden er ofte ikke til at udføre store eksperimenter når klokken er 17, og den såkaldte ulvetime udfolder sig med flere eller færre konflikter.

Maj-Britt Sol har skrevet en anderledes kogebog, hvor hun har bedt nogle af de kendte kokke fortælle, hvad de gør for at få hverdagens mange måltider klar. ”Mad i børnehøjde” hedder kogebogen, som er udkommet på Byens Forlag. De fem kokke, der medvirker i bogen, er også forældre og deler deres tanker og erfaringer om at lave mad til familien.

Som for eksempel Michelin-kokken David Johansen, som nogle måske vil kende fra TV3's program ”Masterchef”. Han er far til en treårig pige og fortæller, hvordan han har åbnet datterens lyst til at smage nyt ved at sige, at hun ved hvert måltid skal smage på lige så mange ting, som hun er år. Og så har han et godt råd: Lad være med at blande maden for meget sammen. Mindre børn kan godt lide, at de kan se, hvad de spiser.

I bogen tilbereder kokkene deres bud på hverdagsmad til børnefamilien, men modsat i andre kogebøger fortæller flere også om de dage, hvor enderne ikke når sammen, og de serverer havregrød til børnene og selv snupper sig en rugbrødsmad, når de har puttet børnene. Nogle gange kan chancen for balance være et stykke rugbrød med ost.

Kokken og kogebogsfor-fatteren Louisa Lorangs bud på familiemad er en relativt krydret indisk-inspireret kyllingeret, som man kan lave en dag, hvor man har en time til at tilberede aftensmaden. Retten er hendes femårige søns livret, og Louise Lorang har udviklet retten inspireret af en takeawayret, som familien har nydt: Butter Chicken. Det smager og dufter herligt, og til de yngstes store glæde er der ikke blandet grøntsager i retten.

I stedet kan man servere gnavegrønt til. Hjemme hos Louisa Lorang er det ofte børnene, som skærer gnavegrøntsagerne ud. Kyllingekødet kan man med fordel marinere om morgenen, inden man tager fat på dagens øvrige gøremål. Så er der mindre at se til, når aftenmaden skal tilberedes.