Prøv avisen

Bananbrød til både våde og varme dage

Bananbrødet er egentlig en amerikansk opfindelse. Det er sødt og svampet og enkelt at tilberede. – Foto: Colin Erricson.

En dansk sommer kræver både solhat og sydvest. Dagens opskrift er en vejrsikker kage, som er så tilpas enkel, at også børn vil kunne tilberede den

DMI varsler endnu en weekend, hvor sommeren bliver mere våd og kølig end varm og tør, og en prognose i en af fredagens formiddagsaviser forudser, at den varme sommer først kommer i slutningen af juli. Tidligt i maj begyndte visse aviser at bringe prognoser om sommerens vejr.

LÆS OGSÅ: Hyldeblomster bebuder midsommer

Thøger Larsens sommervise synes passende at synge på en weekend som denne: Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig ....

Og som Thøger Larsen så fint beskriver, så er det risikabelt at sætte lighedstegn mellem sol og en god sommertid. Det handler i stedet om at helgardere sig med alt fra solhat til solgul sydvest. Tiden må vise, om vejret bliver postkortskønt som med sol og vejr til koldskål i skyggen, eller det bliver en sommer, hvor man slider mere på gummistøvlerne end sandalerne.

Inspirationen til denne madklumme kom en dag, hvor DMI holdt, hvad de lovede: regn.

Og ligesom man ikke tænder stearinlys i solskinsvejr eller går med paraply i tørvejr, så er der også mad, som passer bedst til dage med bare tæer i sandalerne og sol i ansigtet. Man må klæde sig efter vejret, og det gælder på sin vis også i køkkenet.

Dagens opskrift er en svampet opskrift på kage, som dog optræder under dæknavnet brød, og som kan gå både på våde og varme dage. Den kan pakkes i madkurven og nydes i det grønne, men den kan også indtages til en kop te en regnfuld sommerdag, hvor tunge tordenskyer farver himlen dunkelgrå. Børn, som må ændre deres legeplaner på grund af regnen, kan, med lidt voksen assistance, forsøge sig med kagen, for denne opskrift er såre simpel.

Opskriften stammer oprindeligt fra New York, hvor den britiske kogebogsforfatter Sophie Dahl faldt for brødet. Sophie Dahls morfar var forfatteren Roald Dahl. Med en af hans skønne historier ved hånden kan hele familien godt underholdt komme gennem både en våd sommerdag og et nybagt bananbrød.

Bananbrød

  • 75 gram blødt smør
  • 4 mosede, modne bananer
  • 200 gram farin
  • 1 æg
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk natron
  • 1 nip salt
  • 170 gram speltmel, grahamsmel eller almindeligt hvedemel

Pisk æg og sukker med en håndmixer eller i røremaskine. Pisk smør og vanilje i. Rør mel, natron og salt i dejen. Rør til dejen er jævn. Kom de mosede bananer i og rør til dejen har en ensartet konsistens. For en brødform med bagepapir og kom dejen i. Portionen passer til en brødform på cirka 1,3 liter eller 30 x 23 cm. Brødet skal bage cirka en time midt i ovnen ved 180 grader. Kagen er fryseegnet. Bananer kan man med fordel fryse, hvis man har for mange af dem, hvilket man let får, hvis man lader sig friste af dagligvarebutikkernes tilbud om store mængde bananer til spotpriser. Pil skallen af og kom dem i en boks og frys dem ned. Har man bananer på frost, kan man let tilberede en cremet, kold dessert til solskinsdage. Igen er det muligt for børn at være med. Man skal blot have en stavblender med en minihakker. En frosset banan brækkes i mindre stykker og kommes i minihakkeren sammen med et drys vaniljesukker og vupti bliver den frosne banan til en kold, sødlig creme, som er oplagt til en sommerdag med sol. Beregn en banan pr. person.