Robot-præst markerer reformationen

En robot i Wittenberg kan velsigne besøgende på syv forskellige sprog. Ikke alle bryder sig om udviklingen

BlessU-2 tilbyder de besøgende i Wittenberg velsignelser og oplæsning af bibelvers på syv forskellige sprog, herunder den lokale dialekt hessisk.
BlessU-2 tilbyder de besøgende i Wittenberg velsignelser og oplæsning af bibelvers på syv forskellige sprog, herunder den lokale dialekt hessisk. . Foto: EKHN.

For 500 år siden benyttede Martin Luther sig af den revolutionerende trykpresse for at skabe opmærksomhed omkring sin radikale kirkereform i hele Europa. Nu udfordrer teknologien igen den religiøse tradition i Luther-byen Wittenberg.

En robot-præst ved navn BlessU-2, som blev præsenteret på tyske kirkedage sidste weekend, tilbyder de besøgende i den lille tyske by velsignelser og oplæsning af bibelvers på syv forskellige sprog, herunder den lokale dialekt hessisk, mens lys stråler fra dens løftede hænder.

Robotten markerer 500-året for begyndelsen på Reformationen, der med Luthers berømte 95 teser totalforandrede det politiske, kirkelige og kulturelle liv i Europa. De besøgende kan vælge mellem 31 bibelvers fra fire kategorier, og efter oplæsningen bliver verset printet ud til den besøgende.

Det er den protestantiske kirke i byerne Hesse og Nassau, der står bag robotten. I en tid, hvor teknologi og kunstig intelligens udvikles med rasende fart, vil kirken have folk til at overveje, om man kan blive velsignet af en maskine, eller om der skal et menneske til. Det fortæller Sebastian von Gehren fra den regionale kirke til nyhedsmediet Tag24.

”Det er et eksperiment, der skal skabe diskussion,” siger han og tilføjer, at reaktionerne er meget blandede.

”Halvdelen synes, den er fantastisk, mens den anden halvdel bare ikke kan forestille sig at modtage en velsignelse fra en robot.”


Wittenberg ligger i et af Tysklands mest sekulariserede områder, hvor under 10 procent af befolkningen er medlem af en kirke, men byen er samtidig meget populær blandt pilgrimme og turister og venter et stort antal besøgende ved den officielle fejring den 31. oktober.

Mennesker, som normalt intet har med kirken at gøre, finder robotten særligt interessant, siger Sebastian von Gehren og tilføjer, at ”nogle mennesker fra Wittenberg nu kommer hver dag, morgen og aften”.

Selvom robot-præsten skal tiltrække nye besøgende, kommer den ikke til at overtage gudstjenesterne i den nærmeste fremtid, forsikrer Stephan Krebs fra den protestantiske kirke i Hesse og Nassau.

”Vi ønsker ikke at drive kirkearbejde med robotter, men undersøge, om vi kan bringe teologiske perspektiver til en maskine,” siger han til den britiske avis The Guardian.

BlessU-2 er ikke den første robot, der entrer troens verden. Sidste år udviklede et buddhistisk tempel i Kina en robotmunk, der kunne synge mantraer og udlægge religionens grundlæggende principper.