Rod i hjemmet er tabu

Flere og flere henvender sig til oprydningskonsulenter for at få styr på rodet

Liberal Alliances landsmøde i Tivoli Congres Center, lørdag den 5. marts 2011. Partiets formand, Anders Samuelsen taler
Liberal Alliances landsmøde i Tivoli Congres Center, lørdag den 5. marts 2011. Partiets formand, Anders Samuelsen taler. Foto: .

Bunker, der hober sig op. Skabsdøre, der ikke kan lukkes. Og et gulv, der efterhånden ikke er til at se for ting. Mange kender fornemmelsen af, at rodet begynder at få overtaget. Og flere og flere henvender sig nu til en oprydningskonsulent for at få styr på det. Det skriver Bolius magasin Bedre Hjem

I løbet af de sidste fem år er der dukket en håndfuld oprydningskonsulenter op i Danmark, som tilbyder at rydde op i både private hjem og i firmaer. Et fænomen, der allerede har været meget udbredt i USA i flere år.

Lena Bentsen var en af de første, der slog sig op som oprydningsekspert i Danmark, og hun har kunder fra alle sociale lag.

Jeg har stået for oprydning i små lejligheder og på store herregårde. Men rod er et tabu-belagt emne. Mange forsøger at skjule deres rod. Og derfor skal der faktisk også meget til, før man kontakter en oprydningskonsulent. For det kan føles grænseoverskridende, siger Lena Bentsen.

Hun er uddannet indretningskonsulent og terapeut og forfatter til bogen Farvel rod Hej frihed.

Kamille Sommer er nystartet som oprydningskonsulent og uddannet i den kinesiske filosofi feng shui, der handler om at skabe harmoni i indretningen. Hun har mange kvinder i 30erne som kunder.

De synes, at de rydder op hele tiden, og alligevel kommer de ikke til bunds i noget. Når det roder fysisk, er det også, fordi det roder mentalt. Og det oplever folk som meget pinligt, og derfor er uventede gæster noget af det værste. Dem, jeg har været ude hos, siger ofte, at de er glade for, at jeg er en fremmed, for ellers ville de ikke have turdet vise rodet frem. Jeg dømmer ikke. Jeg stiller bare spørgsmål til deres ting, siger hun.

Livsstilsekspert Niels Folmann, kendt fra DR-programmerne Kender du typen? og Danmarks Skønneste Hjem, mener, at fænomenet med at hyre oprydningskonsulenter passer med de andre tendenser, vi har adopteret fra USA, for eksempel stress-coaches og business-coaches: Der er opstået et ønske om, at vi skal være mere effektive. Både privat og på job. Og så har vi fået forskellige typer af coaches, som kan løfte byrder af vores skuldre, fordi de har en systematik og en viden om, hvad der virker. Derfor er oprydningskonsulenter også et koncept, der passer os, siger han.

Et besøg af en oprydningskonsulent koster fra 500 kroner og op til 5000 kr. Konsulenterne tilbyder typisk større og mindre pakker med oprydningsbistand.