Rødkål er tilbehøret, som bruges i stor stil over den kommende måned

Den lune sødlige rødkål har 120 år på bagen. Mange kender den i plasticspande, men hvorfor ikke tilberede den selv?

Rødkålen er julens uundgåelige, og danskere spiser op til fire gange mere rødkål i måneden op til jul.
Rødkålen er julens uundgåelige, og danskere spiser op til fire gange mere rødkål i måneden op til jul. Foto: Bjarne Nørum.

Flæskesteg, ribbensteg, and, kalkun, gås, vildt eller medister.

Fra det kolde og lune frokostbord til de varme hovedretter. Næsten uanset hvad menuen står på, så har det danske køkken rødkål som en naturlig og farverig ledsager.

Men forbruget stiger markant i november og december, for op til jul spiser vi op til fire gange så meget rødkål, som i resten af året.

Det oplyser Beauvais, som står bag tonsvis af de plasticspande med herregårdsrødkål, som danskerne forsyner sig med i denne tid.

Rødkålen er i høj grad forbundet med julen, og forbruget har været stabilt i årevis. Men det er også et produkt, som ifølge Beauvais for det meste købes af folk over 50 år. Men selskabet oplever også en vækst i forbruget blandt unge under 30 år.

Den søde rødkål, som vi kender den i dag, har blot 120 år på bagen. Den første kendte opskrift menes at være fra ”Fru Constantins Husholdnings- og Kogebog” fra 1902.

Før den tid blev rødkålen brugt i en surkål med en stærkere eddikesmag. Selvom rødkålen også kendes i andre nord- og østeuropæiske lande, så vandt den røde kål indpas i det danske køkken, fordi den sammen med de skrællede hvide kartofler repræsenterede Dannebrog, hvilket gjorde, at rødkålen udkonkurrerede grøn- og hvidkål, da den blev en del af julemenuen i slutningen af 1800-tallet.

Denne uges lørdagsmad skrives fra London, og her i det britiske er det ikke rødkålen, der er julemadens ledsager. I stedet er det rosenkål, som briterne spiser sammen med den typiske kalkun til jul.

Men det er så absolut muligt at købe frisk rødkål. Den findes typisk også på glas, men er så en mere sur kål, som blandt andet kendes fra Polen og Tyskland.

Ganske vist er det let og bekvemt at købe den færdiglavede rødkål. Men det er relativt let at tilberede sin egen. Opskrifterne er talrige, men jeg er nået frem til en udgave, som laves med god tyk balsamico. Det vigtige er at købe en relativt dyr balsamico, og ikke blot en tynd og alt for syret rødvinseddike. Her undgår vi også sukker ved at bruge ribsgelé. Jeg vil anbefale en økologisk rødkål, fordi det er en af de grøntsager, hvor der er en markant smagsforskel.

Skal rødkålen være særlig julet, kan man bruge ande- eller gåsefedt i stedet for smør og olie. Ligeledes kan man pifte smagen op ved at tilsætte lidt kanel og nelliker, hvis ønsket.

Rødkålen vandt indpas i det danske julekøkken sidst i 1800-tallet, fordi den sammen med de hvide kartofler symboliserede Dannebrog.
Rødkålen vandt indpas i det danske julekøkken sidst i 1800-tallet, fordi den sammen med de hvide kartofler symboliserede Dannebrog. Foto: Bjarne Nørum.