Læger: Pas på stærk chili

Læger: Pas på stærk chili
Foto: Shutterstock/Iris/Ritzau Scanpix.

Der er efterhånden gået sport i at spise så stærke chilier som muligt, og herhjemme er Chili Klaus netop blevet kendt for sine optagelser med gæster, hvor de for åben skærm spiser chilifrugter, ofte med voldsomme reaktioner til følge.

Det kan dog være en farlig ”fornøjelse” at gå til grænsen med chilierne, fremgår det af en artikel i medicintidsskriftet BMJ Case Reports. Her tager lægerne bag artiklen ifølge Ritzau udgangspunkt i et tilfælde fra 2016, hvor en 34-årig amerikansk mand blev ramt af gentagne og meget smertefulde hovedpiner efter at have spist verdens stærkeste chili, Carolina Reaper (foto), til en chilikonkurrence.

Manden fik kraftige nakke- og hovedsmerter i flere dage efter, og lægerne kunne ikke finde frem til en egentlig forklaring og endte med at stille diagnosen forbigående hjernelidelse, der indebærer, at blodårerne i hjernen trækker sig sammen. Mandens symptomer forsvandt dog af sig selv, og efter fem uger var alt normalt igen. Men eksemplet kommer bag på smertelæger.

”At chili kan have nogle kraftige effekter, det ved vi, men det er overraskende, at det kan have så alvorlige konsekvenser,” siger Nanna Brix Finnerup, professor på Dansk Smerteforskningscenter på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

I artiklen i lægetidsskriftet anbefaler forfatterne at udvise forsigtighed, når man spiser chili, og til omgående at søge lægehjælp, såfremt der opstår lignende symptomer.