Prøv avisen

Sådan er man konge!

Det er ikke altid nemt at være konge. Det vidste prinsen af Wales, Frederick, så i 1749 sendt han et velmenende brev til sin søn, den senere George III. Heri gjorde han klart, hvordan den kommende konge skulle opføre sig for at klare jobbet: Undgå krig, stol ikke på smigrere og sænk skatten.

Brevet har aldrig før været set af offentligheden, men vises nu frem på Buckingham Palace i London. I brevet opfordrer Frederick sin søn til at opføre sig som en englishman born and bred (en født og opvokset englænder).

Jo før du har muligheden for at sænke renten, for Guds skyld, gør det... Hvis du kan undgå krig, så lad ikke dine ambitioner drage dig ind i en... Smigrere, kurtiserere eller ministre er nemme at få, men en sand ven er svær at finde... Lad din stabilitet skaffe dig tronens herlighed, skriver Frederick blandt andet.

Brevet var ifølge faderen skrevet af kærlighed og af den ømmeste faderlige hengivenhed. Effekten af brevet er dog tvivlsom. George III var dårligt begavet, tungsindig og fik anfald af sindssyge under sit styre. Han blev den sidste engelske konge, der for alvor søgte at hævde en stærk, personlig magt. I hans regeringsperiode mistede Storbritannien mange af sine kolonier i Nordamerika. Men han havde da en kærlig far, lader det til.