Søren Kierkegaard boede på den samme adresse i 28 år

I næsten 40 år ejede familien Kierkegaard ejendommen Nytorv 2 i København. I 1908 blev den revet ned

Søren Kierkegaards barndomshjem på Nytorv i København blev revet ned i 1908. I dag ligger her en filial af Danske Bank. –
Søren Kierkegaards barndomshjem på Nytorv i København blev revet ned i 1908. I dag ligger her en filial af Danske Bank. –. Foto: Leif Tuxen.

Den 5. maj 1813 blev Søren Aabye Kierkegaard født på Nytorv 2 i København som familiens syvende og sidste barn.

Hans far var den velhavende hosekræmmer Michael Pedersen Kierkegaard, der i 1808 havde købt ejendommen for 20.000 rigsdaler af hofarkitekt Andreas Kirkerup. Huset rummede ifølge Peter Tudvads bog Kierkegaards København flere lejligheder, og Søren Kierkegaard og hans familie boede selv på hele førstesalen og i stuelejligheden til højre. Resten af husets lejligheder var lejet ud.

Uden for ejendommens vinduer lå Nytorv og ved siden af Gammeltorv. Her var der til daglig marked, hvor bønderne kom ind fra landet og solgte deres varer, og her har Søren Kierkegaards mor også købt ind til husholdningen.

Mange af medlemmerne i Søren Kierkegaards familie døde i en ung alder, og det efterlod i 1838 Søren Kierkegaaard og hans bror, Peter Christian, som de eneste tilbageværende. Brødrene arvede barndomshjemmet på Nytorv, og i 1843 blev Søren Kierkegaard eneejer af huset.

LÆS OGSÅ: Ude i verden er Søren Kierkegaard mest for kendere

I 1837 var han flyttet til Løvstræde 7, men fra 1844 til 1848 boede han igen i barndomshjemmet i lejligheden, som lå på første sal til venstre. I alt kom han til at bo i 28 år på adressen Nytorv 2, og af en folketællingsliste fra 1845 fremgår det, at Søren Kierkegaard var vært for i alt 40 mennesker, som også boede i ejendommen.

I næsten 40 år kom familien Kierkegaard til at bebo Nytorv 2, men i 1847 solgte Søren Kierkegaard ejendommen og var dermed fri for den besværlige ejendomsbestyrelse.

I 1908 blev ejendommen revet ned, og på adressen blev opført en bankbygning, som i dag huser en filial af Danske Bank.

Der hænger en mindeplade på bankbygningen med påskriften: I det Hus som laa her indtil 1908 boede Søren Kierkegaard fra sin Fødsel 5. Maj 1813 til 27. April 1848.