Prøv avisen
Havebrev

Så blev det svampetid

Tegning: Kræsten Krum Byskov

Kantarellerne står i klynger rundt i området her ved Jammerbugten. Bjarne Nielsen Brovst er taget af sted med kurv og kniv. Det er højsæson nu, men de sidste svampe kan plukkes, helt indtil frosten sætter ind

Det er en af årets lykkestunder, når svampesæsonen tager fat! Kantareller, de spiselige rørhatte, først og fremmest karljohan-svampe.

Vejrmæssigt har året i år været noget dramatisk. De varme dage i maj og juni, regn, regn og atter regn i juli, og i skrivende stund vælter det ned med regn her i det nordjyske. Men det har været godt for kantarellerne (Cantharellus cibarius).

Allerede den 20. juni fandt vi de første, nok til en ”bette melmad”. Jeg har siden min tidligste ungdom plukket kantareller med min mor (1925-2000) i kurvevis.

Mor elskede Morten og Bodil Langes ”Gode spisesvampe”, som jeg fik i gave af hende i 1978, og hvori jeg siden har ført dagbog over mine svampefund. De tidligste fund af kantareller var i 1979 – den 11. juni.

I år har kantarellerne stået i klynger rundt i området her ved Jammerbugten: Fosdalen, Tingskoven, Tranum Klitplantage, Slettestrand, inde bag Svinkløv, Rødhus og Bratbjerg.

Det har været fantastisk. Af sted med kurv og kniv til områder, hvor der er mos og granskovbund. Og i ro og mag! Det tager tid, og det skal tage tid. Gudrun og jeg går som regel med et par meters afstand. Sommetider har vi plukket op til tre kilo. Og det er nu, højsæsonen står på. De sidste kan plukkes helt hen til oktober, eller til frosten sætter ind.

Vi gør gerne det, at vi tager dagens høst og gør dem rene med børste og kniv, hvorefter de bliver lagt til tørre på en avis en dag eller to. Når de skal anvendes, kommes de i en skål vand og står en times tid, hvorefter de lige afdrypper, inden de hældes på en varm pande med lidt olie. Lavt blus, steges en rum tid.

Herefter kommes lidt fløde og salt og peber i, og så er de klar til at komme på et stykke ristet franskbrød. Velsignet måltid. Dog ikke hver dag, men sådan cirka hver anden.

Nu er det jo august, og her plejer rørsvampene også at komme i mængder. Karljohan (Boletus edulis); men i år har den ikke vist sig endnu hos os, jo, enkelte rørhatte, men det er altid karljohan, vi spiser.
I 2006 og 2007 var det allerede let at finde dem i juli, men de skal nok komme.

Vi følger Morten og Bodil Langes opskrift med de ituskårne og rengjorte svampe på en stor pande ved svag varme i gyldent smør. Herefter tilsættes lidt fløde, atter under svag varme. Jo, det bliver lykkestunder her i august!

Det er også nødvendigt med nogle gode, små måltider, for der er nok at lave i begge vore haver.

Her på Nordgården har jeg særligt klippet hække langs veje og stier. Det bliver gjort ad tre omgange. Først med den almindelige hæksaks, hvor blade, brændenælder, udtørrede siv bliver fjernet. Så den halvanden meter lange stålsaks til at fjerne de højtsiddende pilekviste, grangrene og lignende.

Da lader jeg gerne gå en dag eller to. Så fat i den lille håndsaks til at klippe efter med. Til sidst indsamles det hele i trillebøren, så der er pænt ryddet op på stier og veje.

Derefter er det godt med en kantarelmad til aften!