Så kører den store vaffeldyst

Et årti med Den Store Bagedyst har gjort bagværk til en kamp om perfektion, men med et vaffeljern kan man nå langt

I Kong Haakons Kirke slider man typisk seks vaffeljern i løbet af et år. Dagens opskrift er hentet fra kirken og er tre år i træk kåret som de bedste i en dyst afholdt mellem Norsk Kirke i Udlandets kirker.
I Kong Haakons Kirke slider man typisk seks vaffeljern i løbet af et år. Dagens opskrift er hentet fra kirken og er tre år i træk kåret som de bedste i en dyst afholdt mellem Norsk Kirke i Udlandets kirker. Foto: Else Marie Nygaard.

På DR er der jubilæum i bageteltet. Det er tiende år DR sender ”Den store Bagedyst.” I samtlige 10 år har jeg haft børn, som meget gerne har villet sidde i sofaen og følge amatørbagernes bagekamp med mig.

Al den stræben efter perfektion i bageteltet har ikke gjort det lettere at være en bagende mor uden drøm om mesterbagerforklæde. I stedet for at modtage applaus for en ostekage, som i dag vist nok kun kan hedde cheesecake, får jeg at vide, at den ikke står helt skarpt. Den skade indtraf vist efter første sæson.

”Man kan få sådan et bånd,” lød det hjælpsomt fra min søn, som var 10 år og en trofast seer. Samme søn huskede at rose, da jeg efter en tid præsenterede en cheesecake lavet med et slags plastickorset. Nu var kanten skarp. Smagen var den samme.

Efter et årti, hvor amatørbagere har imponeret og pakket vores lørdag ind i marcipan- og chokoladebånd, har jeg et våben, som ikke er faldet i kurs. Det kræver hverken indfarvet fondant eller mousse.

Jeg taler om vafler. Når jeg tænker på den mængde vafler, min mor servede for mig og mine søskende, skulle man tro, hun var nordmand, men hun er vestjyde. Andre bedstemødre ville købe kjoler eller dukker til et toårigt barnebarn, men min mor kom rejsende med et indpakket vaffeljern.

Vaffelhjerter, som er ret enkle at lave, kan afgjort imponere børn, der er vokset op med mesterbagere på fjernsynet. Hjemme hos taler vi stadig om den lørdag i september, hvor den yngste rykkede ud med forlængerledning og vaffeljern og åbnede en bod sammen med driftige venner, da kvarteret holdt loppemarked. Dagens tilbud var vafler og juicebrik. Solen skinnede, og duften af kardemomme skabte kø.

Jeg holdt mig i baggrunden og rørte vaffeldej i store mængder, mens jeg sendte en venlig tanke til Kong Haakons Kirke i København. Her slider man typisk seks vaffeljern om året. Den 17. maj kan man let bage vafler til 4000 mennesker, og før corona bagte kirken vafler til mere end 1000 ved julebasaren. Vil man smage dagens opskrift, kan man tage til julebasar i Kong Haakons Kirke fra den 26. til 28. november. Norsk Kirke i Udlandet dyster i vaffelopskrifter.

Opskriften, som jeg rørte sammen den travle lørdag, er kåret som vinder tre gange. Ja, man kan måske sige, at opskriften har vundet den store norske vaffeldyst.