Så pudser andrikkerne fjerene

Det er blevet tid for hanænderne til at skifte til pragtdragten

Gråandrikken begynder i oktober at anlægge sin pragtdragt, hvor de grønne og blå farver er endnu mere farvestrålende end ellers. Den flotte dragt skal hjælpe andrikken med at finde en mage i løbet af vinteren. - Foto:
Gråandrikken begynder i oktober at anlægge sin pragtdragt, hvor de grønne og blå farver er endnu mere farvestrålende end ellers. Den flotte dragt skal hjælpe andrikken med at finde en mage i løbet af vinteren. - Foto:.

Der er endnu nogle måneder til, at gråænderne begynder at danne par - det sker typisk mellem december og februar - men allerede nu begynder andrikkerne så småt at udskifte den lidt mere diskrete sommerfjerdragt med den farvestrålende pragtdragt, som skal sikre dem en mage. De grønlige hovedfjer bliver endnu mere grønne og glansfulde. Det samme gælder de blå vingespejl og det gule næb.

”Som hos alle andre dyr gælder det om at kunne imponere og vise hunnerne, at man er et bedre valg end de andre hanner,” siger Rikke Kaas Molin, naturvejleder i Odense Kommune.

”Derfor er det vigtigt, at andrikkerne er flottest om vinteren. Om sommeren bruger de alligevel mere tid på bare at snadre rundt med de andre hanænder,” fortæller hun.

Gråændernes parring sker i vintermånederne, så de har god tid til at forberede sig på selve yngletiden, som foregår i foråret. For hunanden kræver det nemlig meget energi at ruge æggene ud, så den vil gerne have overstået pardannelsen, så den kan koncentrere sig om at spise sig fed og robust, inden æggene bliver lagt.

Når ænderne har fundet sammen, svømmer de fortrinsvis to og to frem til yngletiden, så andrikken kan holde eventuelle konkurrenter på afstand. Hvis der har været is på søer og vandhuller, begynder ænderne først at lede efter egnede redepladser, når isen bryder op. Reden placeres ofte på brinker i sivområder eller på holme, hvor der er fri udsigt.

Når alle æg er lagt, og rugningen begynder, forlader andrikken gråanden. Æggene klækkes efter cirka 28 døgn, og det er i den periode, at hunanden har allermest glæde af sin grå og brune fjerdragt. I modsætning til andrikkens grønne og blå farver vækker hunandens fjerdragt ikke opmærksomhed, og det er hele pointen. Hunnen skal først og fremmest være sikker på, at der ikke er nogen fjende, det sig være dyr eller menneske, der opdager reden, og derfor gælder det om at være så godt camoufleret som muligt, når den ligger dér, forsvarsløs på jorden.

Gråanden er vores mest almindelige and. Den er udbredt over hele Danmark og forekommer almindeligt i alle de skandinaviske lande. Den er ligeledes udbredt over hele Europa og for den sags skyld over det meste af den nordlige halvkugle i både Grønland, Asien, Afrika og Nordamerika.