Sådan blev fredag den 13. en uheldig dag

Frygten for kombinationen af fredag og den 13. stammer formentlig fra 1940’ernes USA, hvor populærkulturen dyrkede uheld, gys og gru, der også er lagt ind i halloween-fejringerne om få uger.
Frygten for kombinationen af fredag og den 13. stammer formentlig fra 1940’ernes USA, hvor populærkulturen dyrkede uheld, gys og gru, der også er lagt ind i halloween-fejringerne om få uger. Foto: Nima Stock

Lider du af paraskevidekatriafobi?

Så vil du i hvert fald vide det i dag, som er fredag den 13. For paraskevidekatriafobi er netop frygten for denne tilsyneladende frygtede og uheldsvangre dag.

Det anslås, at op mod 21 millioner amerikanere frygter dagen, mens tallet 13 for mange alene bør undgås. Nogle hoteller springer tallet over på deres værelser, andre steder findes der ikke en 13. etage, og i ældre byer findes ingen husnumre med 13. Der er lavet gyserfilm om fredag den 13., og mange tør ikke gifte sig på denne ulykkesdag, da ægteskabet ifølge overtro i så fald vil blive barnløst.

Frygten for kombinationen af fredag og den 13. stammer formentlig fra 1940’ernes USA, hvor populærkulturen dyrkede uheld, gys og gru, der også er lagt ind i halloween-fejringerne om få uger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tallet 13 har længe været forbundet med noget negativt og stammer formentlig tilbage fra sumererne i Mesopotamien (det nuværende Irak), der inddelte året i 12 måneder med 360 dage og dermed et ”underskud” på fem dage i forhold til solåret. Det underskud blev på seks år til en hel måned, og derfor opfandt man en 13. måned, altså noget, der afviger fra det normale. Måske førte den tankegang på vores breddegrader til, at Loke, der dræbte Balder, eksempelvis blev den 13. as. Og så var de jo 13 til bords til den sidste nadver, og måske det har ført til en overtro på, at 13 til bords bringer uheld med sig.

Fredag er for mange i den kristne del af verden en meget uheldig dag, da Jesus jo blev korsfæstet denne dag. Derfor må man ifølge folketroen ikke gøre en masse ting, for eksempel arbejde, gifte sig eller blive konfirmeret.

Mange uheldige episoder har fundet sted fredag den 13., blandt andet dengang i 1307, hvor tempelherrerne blev fanget, tortureret og brændt på bålet, og dengang i 1970, hvor Apollo 13 måtte opgive en mission og vende tilbage til jorden på grund af en eksplosion i en ilttank.

Og på den måde blev en ugedag og et tal til en fobi.