Prøv avisen
I haven

Sådan får du blomster på dine Gollum-fingre

Gartner Niels Nielsen i sit drivhus fyldt med sukkulenter. Han står med to paradistræer, den ene med røde bladkanter og den anden er det helt almindelige paradistræ. – Foto: Mette Østergaard

Der er en god grund til, at paradistræer, herunder varianten kaldet Gollum, ikke blomstrer. En sukkulent-ekspert har givet Mette Østergaard et godt råd

Min gamle gymnasiekammerat Holger fra Glyngøre sendte mig et spørgsmål vedrørende paradistræer.

”Jeg har i mange år haft blomstring i paradistræ, den almindelige med ovale blade, Crassula ovata, det sker i perioden mellem jul og marts,” skrev Holger og fortsatte:

”Det er vistnok helt normalt. Men i år har jeg for første gang overhovedet også haft blomstring i den variant, nogen kalder Gollumfingre – velsagtens på grund af bladenes lighed med fingrene på Gollum fra filmen ’Ringenes Herre’/’Hobitten’. Blomsterne har pink støvdragere. Mit spørgsmål er, om denne sidstnævnte også plejer at blomstre som det almindelige paradistræ?”.

Det kom meget belejligt med spørgsmålet om blomstring på paradistræ. Jeg har i de senere år selv drømt om, at mine to helt almindelige paradistræer ville blomstre overdådigt. Men det sker ikke, slet ikke i år. Jeg kunne jo se på de foto, Holger har sendt, at han har Crassulaerne stående i en lysfyldt udestue og tænkte, at forklaringen på det gode resultat måske gemte sig her.

For at få styr på den sag besøgte jeg straks en gartnerven. En virkelig kender af sukkulente planter, gartner Niels Nielsen. Han har i mange år haft eget gartneri ved Skee på Sjælland, udelukkende med sukkulente planter.

Jeg beklagede mig til gartneren over den manglede blomstring på mine egne pænt store paradistræer, og uden at forhøre sig yderligere om min behandling af planterne konkluderede han:

”Du har sikkert ladet dem stå alt for længe udendørs i sensommeren, og så har de fået alt for meget regn sidste år. Det giver ingen blomstring, for de skal have sol og tørke i sensommeren!”

Der ramte gartneren plet, og jeg må yderligere indrømme i sandhedens tjeneste, at de kønne Crassulaer fra juni til sidst i oktober opholdt sig på en nordvendt terrasse – heller ikke godt.

Gennem vinteren har jeg til gengæld haft dem stående perfekt i et stort sydøstvendt vindue og ved en temperatur ofte omkring de 10 grader.

Den enkle opskrift på blomstrende paradistræ, herunder varianten Gollum, er således:

1. De skal hele året stå lyst, altså skal mine om på gårdspladsen i solen fra maj til sidst i juli. Der vandes og gødes sparsomt.

2. Sidst i juli tages de inden døre i sydøstvinduet, og der vandes sparsomt, så væksten stopper, og planten begynder at inducere blomst.

3. Når mørket falder på, kan paradistræ ikke lide at blive forstyrret af elektrisk lys.

4. Den største fare gennem vinteren er overvanding, for så rådner planten.

5. Først på året vil de blomstre med kønne hvide skyer.

6. Har man en udestue med masser af sollys uden frost om vinteren, er det et perfekt sted året rundt for Crassulaerne.

Crassula ovata, paradistræ i blomst på en dag sidst i februar. – Foto: Mette Østergaard
Crassula ovata ”Gollum” måske bedre kendt som ”Coral”.