Sådan kommer du i gang med morgensang

Det nye hæfte ”Kom så i sang” skal hjælpe flere arbejdspladser i gang

Morgensang hos Rambøll. – Arkiv
Morgensang hos Rambøll. – Arkiv. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Nogle minutter hver fredag morgen på Kristeligt Dagblads netredaktion blandes lyden fra hurtigtarbejdende fingre på computertaster med skønsang. I hvert fald stemmer alle på redaktionen i på bedste vis, når den ugentlige faste tradition med morgensang indleder redaktionsmødet. Valget af sang fra Højskolesangbogen går som indkøb af morgenbrødet på skift og er så vidt muligt plukket tematisk efter sæson og højtider.

”Så bøjer jeg mig da mod jord / og stryger ømt dit silkeflor, / en flig af nådens trone. / Du lille anemone, / hvor er vor skaber stor!”, rungede det på fjerde sals avisgange i fredags, inden den stod på efterkritik, idéudvikling og rundstykker.

Morgensang er nemlig en god begyndelse på dagen, synes vi her på avisen. Det gør man også på andre arbejdspladser som Rambøll, Sygehus Lillebælt og Folketinget, og generelt er der, som tidligere beskrevet her i avisen, en stigende interesse for fællessang på tværs af målgrupper og aldre.

Endnu flere arbejdspladser bør tage del i begejstringen for at synge i flok, mener udgiveren af et nyt hæfte, der udkommer torsdag fra forlaget Eksistensen. Det hedder ”Kom så i sang” og fungerer ifølge folkene bag hæftet som en slags guide til at indføre morgensang på arbejdspladserne rundtomkring i landet. ”Fællessang er ikke det enkelte menneskes lykkeridt. Det er ikke en konkurrence. Tværtimod får vi et udgangspunkt forærende, et sted at gå ud fra sammen,” skriver forfatter Dy Plambeck et sted i hæftet.

Her finder man også Kaj Munks ”Blå anemone” samt 21 andre kendte og elskede danske sange og salmer, heriblandt ”I østen stiger solen op”, ”Den danske sang” og ”Jeg ved en lærkerede”.

I hæftet ”Kom så i sang” præsenteres desuden en række forslag til, hvordan man kommer i gang med morgensangen på arbejdspladsen, hvilket sammenfattet lyder:

Hvem: Antal er ikke så vigtigt, så længe alle synger med.

Hvornår: Organiser morgensang, så tid og sted er planlagt. Frekvensen er ikke afgørende og kan være enten ugentligt eller ved særlige anledninger.

Hvad: I skiftes til at vælge sang.

Hvordan: Melodier kan i mange tilfælde findes på nettet. Det handler ikke om skønsang, men om samsang.

Det sidste har forstanderen for Brandbjerg Højskole, Simon Lægsgaard, så fint forklaret i et indlæg her i den sangglade avis:

”Fællessang er vaskeægte levet kultur. Her udtrykker vi sammen, at vi er en del af noget større, som vi på samme tid både forpligter os på og forholder os til.”

Har din arbejdsplads en god tradition for morgensang, så fortæl om den og indsend et billede af den til