Sådan laves en mørbrad med efterårets æbler

Bring de smagfulde æbler ind i hovedretten i en fyldt svinemørbrad, som er en god efterårsret

Den fyldte mørbrad er over 25 år blevet en af denne skribents signaturretter. Et par skiver af den sammenrullede mørbrad serveres med en hasselback-kartoffel og grønt-sager. – Fotos: Bjarne Nørum. Foto: Bjarne Nørum

Det er for tidligt til æbleflæsk, som jo hører julefrokosten til. Men nogle af ingredienserne kan også passende bruges til en fyldt svinemørbrad.

Mørbraden hører til blandt de mere magre udskæringer fra slagtegrisen, men den skal også have lidt fedtstof til at stå imod med, så den ikke bliver for tør. Her er den naturlige følgesvend bacon, som giver salt og fedme, mens der kommer saft og syrlighed fra æblet.

Opgaven er at tage den runde mørbrad, og få den til at tage form af en firkant. Det kræver en skarp kniv og en sikker hånd. Kunsten er at få kødet til at være helt fladt – men samtidig undgå at skære igennem, så fyldet kan slippe ud.

Den fyldte mørbrad er over efterhånden 25 år blevet en af mine signaturretter. Jeg stødte første gang på den i en opskriftskalender udgivet af Danske Slagterier, hvor kendte kokke kom med forslag til gode retter med svinekød.
Siden har den fået sit eget liv med diverse justeringer, men uden at der er rørt ved det primære, som er mørbrad, bacon og æble.