Sådan skal en græskarsuppe skæres

De døde skal da fejres – med eller uden slik og små udklædte dæmoner. En god krydret græskarsuppe med lidt vin hjælper til at skylle det hele ned

Græskarsuppe med røde linser, vin og et godt landbrød til. –
Græskarsuppe med røde linser, vin og et godt landbrød til. – . Foto: Benjamin Krasnik.

I disse dage vrimler det med små zombier, skeletter og hekse på gader og stræder, og der vil blive banket på mange døre med en opfordring om at give slik eller få ballade. Det er jo hyggeligt og ganske uskyldigt. Men jeg har længe haft stor modstand mod den amerikanske halloween-tradition – der efterhånden har været dansk i nogle årtier – på grund af dens kommercielle ånd og dertil hørende xxl-mængder af sukker og e-numre.

Med små børn er det svært at komme uden om uhyggelige gevandter og ballade i gaden. Og en stor fest for de afdøde, om den så hedder halloween, allehelgen eller noget tredje, er egentlig en alle tiders idé i en tid, hvor døden for mange kan være svær at konsumere.

I synagogen markerer jøder en gang om året, at alle testamenterne og bøgerne er læst til ende, hvorefter man begynder forfra, og det markeres også med masser af slik og ballade i Guds hus. Samme sted har man også en smuk seance for de døde, hvor de efterladte samles foran menigheden, og der fremsiges en særlig bøn.

I eksempelvis Indonesien tager man ligefrem de døde ud af deres grav og lader sig fotografere med dem som beskrevet her i avisen forleden. Det er måske lidt for uhyggeligt for både små og voksne på disse breddegrader. Men jeg kan lide tanken om at få døden mere i øjenhøjde og klæde de mindste på til at kapere det uundgåelige, og det er måske trods alt lettere at sluge sammen med en karamel inde bag en skeletmaske!

Så jeg vil benytte lejligheden og årstiden til at lave en god græskarsuppe fyldt med power som modspil til alt sukkeret.

Det er efterhånden blevet en god tradition i gaden, at naboer samles omkring en stor gryde med dampende græskarsuppe, mens små djævle render rundt i alskens under- og overjordiske forklædninger.

Græskarsuppe kan jo laves på mange måder, og faktisk kan man slet ikke bruge de store halloween-græskar. Jeg foretrækker hokkaido- og butternut-sorten, der dog skal udfordres på deres sød-kvalme smag. Svaret er en sjat alkohol og krydderier som ingefær, cayennepeber, spidskommen, kanel, salt og peber. I virkeligheden synes jeg, det er sjovest at prøve sig frem fra gang til gang. Den seneste version var uden ingefær og måske derfor et hit hos både voksne og børn. Tilsat røde linser, pyntet med ristede græskarkerner og med et godt frisk brød til er der alligevel noget ganske hyggeligt over uhyggen.

Græskarsuppe til 6 pers.

  • 2-3 græskar af sorterne hokkaido og/eller butternut
  • 4 skalotteløg
  • 4 fed hvidløg
  • Et glas hvidvin
  • 2 dl røde linser
  • 2 grøntsagsbouillon-terninger til ca. 1 liter kogt vand
  • En stilk rosmarin og 2-3 lauerbærblade
  • En strimmel citronskræl
  • Krydderier: Cayennepeber, spidskommen, kanel
  • Æblecidereddike

Skræl græskarrene og skær dem over på midten. Skrab kernen ud og læg indholdet med kerner i en skål med vand for at adskille kerner fra frugtkød. Hæld lidt olie og salt på kernern, fordel dem på bagepapir på en bageplade med og sæt i ovnen på ca. 200 gr. og rist kernerne, til de får farve og begynder at poppe. Skær resten af græskarrene i store stykker.

Opvarm en stor gryde med olie og rist først løg og hvidløg et par minutter og læg derefter græskarstykker i sammen med citron, krydderier, rosmarin og laurbærblade. Rør godt rundt, tilsæt vin og lad græskar suge det hele godt til sig. Overdæk herefter med bouillonvand. Hæld linser til, kog op og lad det simre ved lav varme i 20-30 minutter, til linser og græskar er bløde. Fisk laurbærblade og rosmarinstilk op og blend grundigt med stavblender. Smag til med eddike, salt, peber og evt. en smule fløde og servér med kerner, brød og smør.