Prøv avisen

Sådan stjal tyve andre berømte kunstskatte

Jan van Eycks kunstværk ”Tilbedelsen af det mystiske lam” fra 1420 har overlevet både brande, tyverier og forsøg på at skille værkets dele ad. – Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det store juvelkup i Dresden er ikke det eneste opsigtsvækkende tyveri af uvurderlige kunstværker gennem tiden. Her er en række andre eksempler på, hvordan betydningsfuld kunst er blevet stjålet, solgt og til tider fundet igen

Forleden brød indbrudstyve ind på museet Grünes Gewölbe i Dresden og stjal kunstskatte for omkring en milliard euro – svarende til cirka 7,5 milliarder danske kroner. Gerningsmændene var meget målrettede og gik udelukkende efter værdifulde smykker, diamanter og perler. Det er ikke første gang, kostbare kunstskatte er blevet stjålet fra deres retmæssige placering. Her følger en række eksempler:

Det mest eftersøgte kunstværk

I 1969 blev kunstneren Michelangelo Merisi da Caravaggios maleri ”Kristi fødsel” stjålet fra en kirke i Palermo på Sicilien. Kunstværkets skæbne er siden forblevet et mysterium. Den første teori gik på, at maleriet blev destrueret kort efter dets forsvinden.

Efterfølgende har en mafiagruppe påstået, at værket blev smuglet til Schweiz, hvor det efter sigende skulle været skåret i små stykker af en schweizisk kunstsælger for at gøre det nemmere at transportere og sælge.

En anden mafiagruppe påstår at have brugt kunstværket som ”gulvtæppe” for at signalere magt over for andre grupper. I 2002 indrømmede en mafiaboss’ nevø, at maleriet stadig var intakt, men at det var for berømt til at kunne sælges på det sorte marked. Kunstværket er dog aldrig blevet fundet, men flere efterforskere har ikke opgivet håbet om, at maleriet stadig findes i god behold.

Det oftest stjålne kunstværk

Den nederlandske renæssancemaler Jan van Eyck malede i 1420 kunstværket ”Tilbedelsen af det mystiske lam”. Værket består af en stor altertavle i 12 dele, der illustrerer Jesu liv fra fødsel til død. Men kunstværket har lidt megen skade siden dets tilblivelse. Det er blandt andet næsten blevet ødelagt i en brand, skilt ad, stjålet af Napoleon og solgt flere gange.

I 1934 blev dele af kunstværket endnu en gang stjålet. De manglende dele er aldrig blevet fundet, men efterforskere forfølger stadig nye spor i sagen. Under Anden Verdenskrig havde Adolf Hitler planer om at ville udstille altertavlen som kronen på værket i et supermuseum i Berlin. Det blev derfor gemt i en saltmine i Østrig og sidenhen reddet af amerikanske styrker. I dag er de resterende dele låst inde i et bombesikkert rum bag panserglas.

Det største kunsttyveri

I 1990 blev en ung museumsvagt narret til at lukke to mænd forklædt som politifolk ind på Isabella Stewart Gardner Museum i USA. Her bagbandt tyvene vagten og hans kolleger, hvorefter de skar 13 uvurderlige malerier ud af deres rammer og forsvandt. Tyveriet omfatter blandt andet malerier af kunstnere som Degas, Rembrandt og Vermeer. Tilsammen har malerierne en værdi af omkring 600 millioner dollars svarende til cirka fire milliarder danske kroner. Malerierne er stadig ikke fundet.

Det største danske kunstkup nogensinde

Et af de mest kendte danske oldtidsfund, Guldhornene, blev fundet i Sønderjylland. Det ene horn i 1639 og det andet i 1734. Guldhornene var lavet af massivt guld, og i 1802 blev de berømte horn stjålet af en fattig smed. Smeden skyndte sig at smelte de to horn om og fremstillede både smykker og skospænder af det uvurderlige guld. Det meste af guldet gik sidenhen tabt, men der findes dog et par guldøreringe fra smeden, som man formoder er fremstillet af Guldhorns-guldet.Efter tabet af de originale Guldhorn blev der i 1800-tallet yderligere produceret kopier i sølv belagt med et tyndt lag guld. I september 2007 blev kopierne dog stjålet fra Kongernes Jelling ved Vejle. Politiet fandt kopierne dagen efter, og de to gerningsmænd fik en samlet dom på fire år og fire måneders fængsel.

Det største danske kunstkup i nyere tid

I 1999 stjal to mænd malerier af Rembrandt og Bellini til en samlet værdi af over 200 millioner kroner fra Nivaagaard Malerisamling. Mændene afleverede malerierne til en medsammensvoren og modtog hver 40.000 kroner i ”løn” for røveriet.

Efter syv måneders politiarbejde, hvor mellemmænd blandt andet blev udlovet en høj dusør for at samarbejde med politiet, fandt man frem til malerierne. Ud over et par skrammer på den ene ramme slap kunstværkerne uskadt fra bortførelsen. Gerningsmændene bag røveriet fik samlet 12 års ubetinget fængsel.

I 1999 blev et meget værdifuldt Rembrandt-maleri stjålet, men dog fundet igen kort efter. Her ses det udstillet i Nivaagaards Malerisamling. – Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix.
Her ses Guldhornene udstillet i Kongernes Jelling. – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.