Den 5. december: Sandheden om korset i Dannebrog

For danskerne er Dannebrog et af de stærkeste nationalsymboler. Sagnet om det faldende flag i Estland er dog ikke sand. I stedet har vi korsridderne at takke for de rød-hvide farver, fortæller flagekspert

Selvom Dannebrog betragtes som et af verdens ældste flag, har mange lande i Europa ladet sig inspirere af korsridderne.
Selvom Dannebrog betragtes som et af verdens ældste flag, har mange lande i Europa ladet sig inspirere af korsridderne. Foto: Polfoto.

Det velkendte sagn siger, at Dannebrog dalede ned fra himlen, dengang danskerne var allermest i knibe under slaget ved Lyndanisse i 1219 i det, der siden skulle blive til Estlands hovedstad Talinn.

Sagnet om et faldende flag er der dog ikke meget sandt i, bemærker Søren Cruys-Bagger, flagkonsulent i Nationalt Videncenter om Dannebrog i Danmarks-Samfundet.

”Men det er en god fortælling. Den 15. juni 2019 fejrer vi faktisk sagnets 800-årsfødselsdag,” siger han og fortsætter: ”Korset på flag har sin oprindelse i Romerriget. Romerne begyndte at bruge korsbannere, da en del af kejserne omkring år 300-400 begyndte at lade sig døbe.”

Korsflag og korsbannere

Han forklarer, at romerne brugte korset på både flag, bannere og skjolde. Steder, som kunne synliggøre romerne.

”Bannere og flag har været meget anvendt i hele Europa gennem tiden. I krig var det den eneste måde at identificere sit eget folk fra fjendens. Med flag og farver kunne krigsherrerne nemmere se, hvor deres styrker befandt sig. Selv stod krigsherrerne jo langt væk fra de steder, hvor slagene blev udkæmpet,” siger Søren Cruys-Bagger.

Senere tog korsridderne korsflag og korsbannere til sig. Korsridderne og deres korstog var godkendt af paven og fandt sted fra det 11. til det 12. århundrede. Formålet var klart: at sikre kristen kontrol over de områder østpå, som var under muslimsk kontrol.

”Korset på korsriddernes flag var med til at legitimere, at man gik ud i verden for at kristne befolkninger og blandt andet tilbageerobre Jerusalem, Den Hellige Stad. Man kan sige, at de havde korset i den ene hånd og sværdet i den anden. Til dem, de mødte, sagde de: Enten lever du i kristen tro, ellers dør du,” siger Cruys-Bagger.

Udformningen af Dannebrog

Der var to grene af korsridderne. Tempelridderne og johanniterne. Tempelriddernes flag havde rødt kors på hvid bund, mens johanniterne havde hvidt kors på rød bund. Det er altså her, Dannebrogs udformning tog sin begyndelse, ifølgeSøren Cruys-Bagger

”I 1200-1400 begyndte kongerne Valdemar Sejr og Valdemar Atterdag at tage tempelriddernes symbol til sig og benytte det som kongens flag. Kong Valdemar havde selv fået velsignelse af paven og drog på korstog for at kristne. Og også Valdemar Atterdag benyttede sig af korssymbolet. Og så blev det kongens og Danmarks flag. Valdemar Atterdag anvendte banneret med det hvide kors på den røde baggrund som sit eget flag. Det skete omkring 1350’erne. Med høj sandsynlighed var det blot en tilfældighed. Faktisk kunne det være blevet tempelriddernes korsbanner i stedet for.”

Dannebrog: Et af verdens ældste flag

Cruys-Bagger henviser til, at selvom Dannebrog betragtes som et af verdens ældste flag, så har mange lande i Europa ladet sig inspirere af korsridderne.

”Se blot Schweiz og Malta og nabolandene Sverige og Norge.”

Til gengæld er den måde, vi bruger flaget på, unik, og det udvikler sig hele tiden.

”Til fodbold maler vi flaget i vores ansigter, og når supermarkeder holder fødselsdag, prydes reklamerne med Dannebrog i stor stil. Lige nu hænger vi guirlander af dannebrogsflag på juletræet. Det er er meget unikt for Danmark,” siger flageksperten.