Scones er en royal spise

Scones er et oplagt bageprojekt for nybegyndere. Her til lands bages scones typisk med chokolade, men tørret frugt klæder bagværket

Den traditionelle clotted cream er her erstattet af fløde, der er pisket stift og rørt med en anelse kanel.
Den traditionelle clotted cream er her erstattet af fløde, der er pisket stift og rørt med en anelse kanel. . Foto: Else Marie Nygaard.

”Bage scones” skrev jeg på blokken, som altid følger mig. I den ene del er der noter fra kilder, og i den bagerste del er der ideer og ting, jeg skal huske. Det var her i blokkens bagerste del, at jeg skrev: ”Bage scones”. 

For nogle søndage siden ankom jeg med trætte ben til Victoria and Albert Museum i London. Fire dage tidligere var dronning Elizabeth II død, og jeg var taget til byen for at skildre landesorgen og var så mæt af indtryk, at jeg valgte at gøre, hvad man vel egentlig ikke bør gøre: Gå på museum alene for at opsøge deres cafeteria.

Men sagen er, at Victoria and Albert Museum serverer virkelig gode scones i de smukkeste rammer – i det, der beskrives som verdens ældste museumscafeteria. 

Mens der i Danmark synes at være generel enighed om, at scones skal bages med chokolade, så serverer museets cafeteria frugtscones med jordbærmarmelade, smør og clotted cream. Det er i øvrigt også frugtscones, det britiske kongehus er kendt for at traktere gæsterne med ved de traditionsrige havefester. For et par år siden offentliggjorde det britiske kongehus deres opskrift på det oprindelige skotske bagværk: Scones med sultana-rosiner.  

Denne søndag på museet var det Earl Grey Scones, der var på menuen. Da jeg skrev ”bage scones” på blokken, var det fordi, jeg fik lyst til selv at forsøge mig med en omgang Earl Grey Scones. De er enkle at tilberede og et oplagt bageprojekt for nybegyndere.

Vil man bage frugtscones, skal man huske at lade frugten trække i hvert fald en halv time, inden man laver dejen. Et andet vigtigt tip: Vej mel af, og stil det på køl en halv time.

Ingredienser

150 gram rosiner overhældes med varm og intens Earl Grey-te. Lad frugten trække en halv time. 

200 gram smør

550 gram hvedemel

100 gram flormelis

25 gram bagepulver 

Et par nip salt 

3,5 deciliter kærnemælk

Til pensling: 1 æg

Tilbehør

2 deciliter fløde, hårdt pisket og rørt op med et nip kanel

Jordbær- eller solbærsyltetøj 

Vej mel, flormelis og bagepulver af, og kom det i røreskålen sammen med et par nip salt og smør skåret i små tern. Sæt det på køl i en halv time. Saml dejen. Og når det er gjort, drænes rosinerne og tilsættes. Dejen vendes ud på et bord drysset med mel og rulles ud. Den skal have en højde på 1,5 centimeter, og så er man klar til at udstikke scones. Det er let at gøre med et glas. Find et med en diameter på seks til syv centimeter. 

Stil dem på en plade med bagepapir, og pensl med æg. Bag dem ved 230 grader varmluft i 12 til 15 minutter. De skal være gyldne. De holder sig fint et par dage og er også fryseegnede. 

Tip: Scones kan varieres på talrige måder. 150 gram blandet tørret frugt - hakkede abrikos, tranebær og rosiner går godt sammen - kommes i en skål og dækkes af appelsinjuice. Lad frugten trække to timer. Hæld væden fra og tilsæt frugten til dejen.