Scones med smag af jul

Det er 500 år siden, man begyndte at bage scones. Et enkelt bagværk, som findes i talrige varianter og naturligvis også i en julet variant

Amerikanske scones er mere rustikke end britiske. Disse er tilsat både kanel og hindbær og smager af jul.
Amerikanske scones er mere rustikke end britiske. Disse er tilsat både kanel og hindbær og smager af jul.

Hvad glæder du dig til ved julen? Den yngste har stillet spørgsmålet flere gange, for disse dage er nærmest ladet med forventning. Hver gang er vi blevet enige om, at vi glæder os til juleferien, som forhåbentlig vil byde på morgener med god, god tid. Og det er med den slags morgener i tankerne, dagens bagværk skal bruges: Amerikanske hindbærscones med et strejf af kanel og syrlighed fra hindbær, som på velsmagende vis bringer smagen af jul ind. Nogle vil måske mene, at de smager lidt som en sund udgave af hindbærsnitter.

Ifølge ordbogen Oxford English Dictonary går scones tilbage til 1513 og var noget fladere end de varianter vi kender i dag, da man ikke havde bagepulver dengang i 1500-tallet.

Hvorfor brødet fik netop det navn, er der flere bud på. Der er stor forskel på, om det er klassiske britiske scones eller en amerikansk variant.

En amerikansk scone er mere rustik, og dejen har en grovere tekstur, fordi man ikke skal få smør og mel til at blive en homogen masse.

For nogle år siden skrev Grace Wilson Løvig og Erin Eberhardt Chapman bogen ”American Pie”, hvor de blandt kommer med bud på amerikanske scones, som man kan genskabe i danske hjem.

”De er formentlig oprindeligt blevet tilberedt på en pande over et lejrbål,” forklarer Grace Wilson Løvig.

Mange af USA's gode kaffehuse serverer amerikanske scones, fordi de er noget nær perfekte ledsagere til sort kaffe, og begge dele skal nydes så langsomt, at man kan fordybe sig i læsning, mens man spiser.

Står en rejse til USA ikke på ønskelisten, har Grace Wilson Løvig og Erin Eberhardt Chapman sammen med Dorte Prip åbnet en forretning i det indre København i oktober, ”The American Pie Company”, hvor de serverer en række klassiske, amerikanske pies. Her skal man komme, hvis man har god tid og sund appetit til skønt og fyldigt bagværk.

Og foruden mættende og velsmagende bagværk kan man få råd om det med på vejen fra de travle, bagende kvinder bag disken.