Prøv avisen

Se film og fjernsyn uden et tv

Lammesteg hører påsken til. Kokken og kogebogsforfatter Nanna Simonsen giver her sit bud på, hvordan man tilbereder den lækre lammesteg. Foto: Bengt Olof Olsson/.

Det gode, gammeldags tv-apparat kan sagtens undværes. Det giver både frihed og plads

Det var en fryd at vælte mit 32 tommer, alt for tykke og tunge tv ned i containeren på genbrugsstationen. Nu havde det stået der, først i stuen, siden i soveværelset, stirrende dødt ud i rummet uden at blive tændt i to år.

Skærmen splintredes, plastic knækkede, og opsamlet støv rejste sig ud af billedrørskassen som en sidste udånding i koldt vejr.

Det er nu fire år siden, jeg har tændt et tv.

Jamen, hov. Du er jo journalist og skal følge med i, hvad der sker, indvender flere, når de hører historien om mit frydefulde farvel til tossekassen. Ja, men jeg har jo computeren. Og den bærbare. Og iPaden. Og telefonen, der kan gå på nettet. Jeg har adgang til alt det tv og alle de film, jeg kan ønske mig. Forskellen på at se dem i fjernsynet og på de andre apparater er, at jeg kan se nyhederne eller seneste afsnit af Mad Men og Arvingerne, når og hvornår jeg vil. Uden et monstrum af et mørkt møbel på væggen og uden reklamepauser i øvrigt.

LÆS OGSÅ: 50 års tv-tradition er under opløsning

Kulturstyrelsen har for nylig samlet et godt udvalg af streamingtjenester på hjemmesiden sharewithcare.dk (del med omhu). Her kan man også finde links til gratis radiostationer og e-bøger og læse mere om, hvordan man kender forskel på lovligt og ulovligt indhold på internettet. Alle de store tv-kanaler sender direkte på deres hjemmesider, hvor man også kan se de fleste programmer i en uge efter udsendelsen. DRs programmer er dækket af licensen og kan ses gratis, mens TV 2 tager mellem 39 og 119 kroner om måneden. Vil man have endnu mere tv at vælge imellem, er der også mange muligheder for at købe eller selv sammensætte en tv-pakke til computeren. Sportsudsendelser og reality-tv interesserer mig mindre end peruanske strikkeopskrifter og finsk folkedans, så jeg har klaret mig fint uden store tv-pakker til computeren.

Til gengæld har jeg, ligesom en halv million andre danskere, abonnement på streamingtjenester. En af dem er Netflix, som kun er lidt over et år gammel i Danmark, men allerede er den sjette mest sete tv-kanal i Danmark. Her har man droppet alle tanker om programplaner og deslige man vælger frit mellem tusindvis af tilbud, og jo mere man bruger det, jo mere præcist stiller internetkanalen sig ind på, hvilken type tv og film man er til.

Man kan også gå i videobutikken eller besøge biblioteket direkte fra telefonen eller computeren. Der er en lang række af onlinevideobutikker på nettet, hvor man enten kan vælge at streame eller downloade film mod betaling. Men det behøver man ikke altid. Filmstriben.dk viser kort- og dokumentarfilm samt spillefilm over nettet, og det er ganske gratis med et bibliotekskort.

Endelig er der YouTube, hvor mennesker fra hele verden lægger videoklip og -film ud. Der er blandt andet et imponerende udvalg af nye og gamle musikvideoer.

Så vidt tv via internettet. Avis læser jeg også på computeren nu om dage, primært på min iPad. Men tre aviser holder jeg dog stadig på papir. Dels fordi der er noget særligt ved at sidde med papiravisen og kunne dele den med andre uden at være bange for at spilde krummer og kaffeklatter ud over den. Dels fordi vi har brændeovn derhjemme. IPaden er ikke nær så god at tænde op med.

Find links til online-tv-stationer og videoudlejningstjenester på her