Prøv avisen
Fra arkivet

”Der er langt fra 'Huset på Christianshavn' til provinsidyl i Korsbæk"

I første afsnit af ”Matador”, der blev genudsendt lørdag aften på DR, præsenteres vi for familien Varnæs. – Foto: DR

I Kristeligt Dagblad var det ikke ubetinget kærlighed ved første afsnit, da ”Matador” havde premiere i 1978

I lørdags tonede en gammel kending frem på skærmen, da tv-serien ”Matador” indleldte sin syvende genudsendelse.

Den populære serie har efterhånden rundet de 39 år, og selvom serien flere gange er blevet udråbt til at være eviggyldig, har man mærket alderen trykke hos de gamle filmruller.

Nordisk Film har derfor brugt tre år på at digitalisere filmrullerne, fjerne støv og ridser fra billedet og skrue op for farverne, så man nu kan få øje på detaljer, der før var skjult i et grynet billede.

Men der var engang, hvor filmrullerne var helt friske, og hvor man ikke anede, hvor stor succes serien ville få. I 1978 havde de første seks afsnit premiere, og i Kristeligt Dagblad blev journalisten Elin Rask sat på sagen. Den 13. november 1978, to dage efter premieren i fjernsynet, anmeldte hun det første afsnit under overskriften ”En by i provinsen”.

”Der er langt fra 'Huset på Christianshavn' til provinsidyl i Korsbæk,” begyndte hun.

”Matador” skulle nemlig afløse den folkekære komedie, og springet fra det moderne København til en provinsby i 1930’erne virkede stort for Elin Rask.

”Serien skal bestå sin prøve de kommende lørdage, og da vi er hærdede tv-serie-seere, ved vi, at denne form for underholdning kræver en indkøringsperiode,” skrev hun.

Hun var dog ikke kun spektisk over for de nye rammer. Hun konstaterer i artiklen, at ”damptog og veteranbiler er heller ikke det værste, vore museer rummer”, og hun var begejstret for blandingen af komik, lune og tristesse.

Efter første afsnit syntes hun dog, at karaktererne virkede ”uden krinkelkroge”, og hun var spændt på at se, ”hvor meget den enkelte skuespiller kan få ud af de givne skabeloner”.

Den bekymring var glemt, da samme anmelder et par år senere, den 2. januar 1982, skulle skrive en afskedssalut til serien sidste afsnit.

”Der har været megen morskab og fortræffelige skuespillerpræstationer i de snart 24 episoder af 'Matador', som er vist,” skrev hun.