Shopping på sociale medier vandt frem under corona. Er det værktøjet som detailhandlen har manglet?

Handel via live-videoer på sociale medier er blevet et hit og hjælper både de handlende og små butikker i provinsen

Christine Degn Friis ses her sammen med hendes mor, Marianne Degn Vester, under en af Degn Topshops live udsendelser.
Christine Degn Friis ses her sammen med hendes mor, Marianne Degn Vester, under en af Degn Topshops live udsendelser. Foto: Anne Marie Degn Vester.

Da landet lukkede ned på grund af corona, åbnede en række butikker for såkaldt live-salg af varer på sociale medier for at møde deres kunder.

En af de 20.000 seere, som ser med i løbet af Degn Topshops live-sending, er Laila Christensen. Hun har sin egen bagerforretning, og det passer hende derfor godt at kunne handle om aftenen foran computeren. Selvom Laila Christensen bor i Esbjerg, over 100 kilometer fra den fysiske butik, blev hun alligevel fanget af den gode stemning, der er, når live-salget løber over skærmen.

”Det er hyggeligt, det kan jeg bare godt lide. Og så er de meget ærlige, hvis der er en skæv lomme på en trøje, og den derfor sælges billigt – så fortæller de det. Det er den gode købmand, som har respekt for deres kunder, og som gør rigtig meget for at gøre kunderne tilfredse,” siger Laila Christensen.

Med live-salg, som flere butikker har taget i brug under nedlukningerne, kan små butikker ud over at møde deres faste kunder også at komme ud til et større publikum. Det kan være en fordel i en tid, hvor mindre byer mister butikker, der må dreje nøglen om.

Metoden er let nok. Det kræver en profil på et socialt medie, en smartphone og en god portion købmandsevner. Med live-salg kan butikker – næsten ansigt til ansigt – møde deres kunder og fremvise produkter og tilbyde gode priser. Konceptet kan vække mindelser om tidligere tiders tv-shop fra formiddags-tv, hvor en sælger fremviste produkter, og seerne kunne ringe ind og købe både træningsudstyr og gryder.

I Holstebro ligger Degn Topshop, som har haft gode erfaringer med at lave live-salg. Christine Degn Friis er sammen med sin mor, som ejer butikken sammen med sin mand, blevet butikkens ansigt, når live-salget ruller.

”Vi begyndte med at gå live på Facebook for et års tid siden, vi havde ingen webshop, så vi tænkte, at det var en god måde at komme i kontakt med vores kunder og fortælle, at vi stadig var her, og at de stadig kunne handle hos os,” siger Christine Degn Friis.

I dag er live-salget blevet en stor del af den lokale butiks omsætning, og faktisk er live-salget vokset så meget, at de på en to timers udsendelse kan omsætte for lige så meget, som de gør på en uge i den fysiske butik.

”Jeg tror, der er en underholdningsfaktor i, at det er mig og min mor, som er på skærmen. Det bliver mere personligt, og den mor-datter-jargon, vi har, er noget, folk kan relatere til. Så repræsenterer vi også to forskellige aldersgrupper,” siger Christine Degn Friis.

De sociale medier kan samle mange mennesker og altså også butikskunder, der sætter pris på komfort, samtidig med at de kan besøge deres faste butikker over nettet. Live-salget skal også ses i forlængelse af en stigende interesse for nethandel de senere år, lyder en forklaring fra Christine Degn Friis, som dog også oplevede en administrativ byrde med live-salg.

”I starten brugte vi meget tid på at skrive frem og tilbage med kunderne om betaling, og hvilken størrelse de ønskede. I dag har vi fået en robot til at stå for den del af kommunikationen.”

Omkring 400 butikker får i dag hjælp af den samme robot, der hedder Elisa, til at lave live-salg.