Sidste udkald for kronhjortens brunst

Man skal afsted snart, hvis man vil opleve kronhjortens brunsttid

Kronhjorten er det største, fritlevende pattedyr i Danmark og kan opleves i flere danske skove. Det er vigtigt ikke at gå for tæt på, for det kan i værste fald forstyrre dyrenes parring.
Kronhjorten er det største, fritlevende pattedyr i Danmark og kan opleves i flere danske skove. Det er vigtigt ikke at gå for tæt på, for det kan i værste fald forstyrre dyrenes parring. . Foto: Kjels Olesen/Scanpix.

Det er sidste udkald, hvis man vil opleve kronhjortenes brunsttid. Synet og lyden af de op til 230 kilo tunge kronhjortehanner med de store gevirer er imponerende og lokker mange skovgæster til. Men det er vigtigt ikke at gå for tæt på, lyder opfordringen fra Naturstyrelsen.

Styrelsen oplever, at flere gæster i naturen i deres iver efter at få det rigtige syn eller billede af de store dyr går helt tæt på. Det kan ikke alene føre til sammenstød med Danmarks største landpattedyr. Det kan også føre til, at der går kuk i dyrenes parring.

I brunst- og parringstiden her i september-oktober skal hanner ikke alene holde øje med deres flokke af hunner. De skal også holde øje med andre hanner og være klar til at jage dem væk.

”Fra tv er man vant til at komme helt tæt på, og så tror man, det skal være sådan. Men det ender desværre ofte med, at dyrene i stedet bliver skræmt og flygter i skjul. Tag i stedet en god kikkert med,” siger skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk. Selvom det kan se harmløst ud, når dyrene flygter, så er det ifølge Ulrik Lorenzen en kompliceret balance, der bliver bragt i uorden.

”Hjorten mister kontakten med sine hunner og vil mange gange blive tvunget ind i en anden hjorts område. På den måde kan der nemt opstå forvirring og slagsmål, fordi usynlige grænser bliver overtrådt,” siger Ulrik Lorenzen.

Skovrideren forklarer, at det i værste fald kan gå ud over kronhjortenes trivsel og sundhed.

”Når en hun ikke bliver parret i sin kun et døgn lange løbetid, går der tre uger før den næste løbetid. Resultatet er, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand. Dermed risikerer de at være mere skravlede, når det bliver vinter, og det går ud over bestandens sundhed. Derfor er det vigtigt, at besøgende holder sig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel,” siger Ulrik Lorenzen.

Krondyrene opleves bedst i Jægersborg Dyrehave nord for København, Haderslev Dyrehave og i Slotved Skov i Nordjylland, på Djursland og på hede- og skovarealerne i Thy og Oksbøl. Der er cirka 14.000 stykker kronvildt herhjemme. 300 af dem lever i Jægersborg Dyrehave. Den største bestand, cirka 1000 dyr, findes ved Blåvandshuk i Sydvestjylland.