Prøv avisen

Sjælden orkidé breder sig

Ved den seneste optælling i juli 2010 blev der fundet 1753 eksemplarer af den sjældne horndrager. – Foto: .

Orkidéarten horndrageren er meget sjælden i Danmark. Så sjælden, at der i 1987 kun blev fundet én enkelt blomstrende plante på Østmøns bakkedrag

Foruden en enkelt kendt plante ved Hedehusene er Østmøn det eneste sted i landet, den findes.

Det satte Naturstyrelsen sig for at gøre noget ved. De igangsatte intensiv naturpleje i Jydelejet på Møn med det formål at bringe horndrageren og andre orkidéarter tilbage i den danske natur, og den mission ser ud til at være lykkedes.

LÆS OGSÅ: Fugleunger gylper, når de er bange

Allerede i 1989 blev der fundet 82 blomstrende planter, i 1995 var tallet steget til 700 og i 2002 fandt man næsten 1300 af de smukke blomster. Ved den seneste optælling i juli 2010 blev der fundet ikke færre end 1753 horndragere.

Når man har været med siden 1980erne og set den positive udvikling, så bliver man simpelthen så glad, når man kan konstatere sådan en forandring. Blomstringen er i al beskedenhed et udtryk for, at vi har lavet en rigtig god naturplejeindsats, siger skovfoged H.C. Graversen.

Naturplejen omfatter som det vigtigste græssende dyr på overdrevene. Derved bliver vegetationen bidt ned, og vækst af træer og buske, der ellers ville skygge for de sjældne blomster, holdes nede.

I år er antallet af blomstrende horndragere ganske vist faldet til 1343, men bestanden har bredt sig, og orkideen er dukket op i områder, hvor den ikke tidligere har været set.

Det sted, hvor der står flest horndragere, har vi lavet en prøveflade og vurderer ud fra den, hvordan bestanden udvikler sig. Andre steder tæller vi hver enkelt blomst med en kliktæller. Vi er to mand, som har registreret på samme måde siden slutningen af 1980erne, så tallene er meget sammenlignelige, siger H.C. Graversen.

Sidste år blev der taget et nyt initiativ i naturplejen. I området med den største koncentration af horndrageren blev der holdt offentlig naturplejedag, hvor natur-elskere friserede orkide-ens voksesteder med le og rive og dermed gjorde klar til denne sommers blomstring. Horndrageren står i blomst nogle uger endnu, og hvis man vil opleve den, skal man kigge efter den for foden af Store Langebjerg i det nordvestlige hjørne af Jydelejet på Møn.

Alle orkideer har været fredede i Danmark siden 1993.