Sjælden og ildelugtende svamp fundet på Fyn

Blækspruttesvamp lå i skovbunden i dyrepark

Denne sjældne svamp ligner meget en blæksprutte og lugter af rådden fisk. – Arkivfoto: Peter Uphoff/Panthermedia/Ritzau Scanpix.
Denne sjældne svamp ligner meget en blæksprutte og lugter af rådden fisk. – Arkivfoto: Peter Uphoff/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

Det er en stinker af de rigtige ubehagelige, den svamp som er fundet i Hindsgavl Dyrepark ved Middelfart.

Det skriver tv2fyn.dk.

Men der er mening med galskaben. Den ildelugtende svamp vil nemlig med sin lugt tiltrække fluer, som kan sprede svampens sporer.

”Det er spor-materialet og lokkemidlet til fluer. De tror, det er noget, der kan spises, og sætter sig på svampen og får dermed spor-materiale på deres fødder,” fortæller naturvejleder Rikke Vesterlund fra Middelfart Kommune til TV2 Fyn.

Altså er lugten alene for at overleve og blive til flere, og lugten er med Rikkes Vesterlunds ord ”ganske, ganske forfærdelig”. Lugten minder mest af alt om rådden fisk.

Svampen er oprindelig fra New Zealand, hvor den er meget almindelig. Første gang, den blev fundet i Danmark, var i 1988 i Hindsgavl-skoven.

Siden er svampen ifølge Rikke Vesterlund også fundet i Køge, på Anholt, på Djursland, ved Varde og i Dyrehaven nord for København.

Svampen kaldes på dansk blækspruttesvamp, fordi den med sine fire til syv langstrakte, slanke arme minder om en blæksprutte. Men den kendes også under navnet djævelens fingre efter armenes røde farve.

Svampen dukker op af skovbunden som en gelé-bold, som er kødfarvet eller lidt lyserød i det.

Bolden kaldes et ”hekseæg”, som sprækker, og svampens arme vokser ud.

Det, der lugter, og som indeholder spor-materialet, er tydeligt at se på svampens arme og viser sig som olivengrønne pletter.

Rikke Vesterlund kom på sporet af svampen efter at have set et opslag på Facebook.

Svampen er fundet i Middelfart i skovbunden ved Galsklintvej på det sted som kaldes Femvejen, og hvor stier sammen med vejen danner et fembenet kryds.