Sjældent fund: Romersk spil lå i norsk gravhøj

Fund af ældgammelt romerspil tyder på samfundsdannelse i Norge

Disse gamle stavterninger fundet i en gravhøj i Norge er en del af et større spil med tilhørende brikker, der minder lidt om skak eller backgammon. – Foto: Universitetsmuseet i Bergen.
Disse gamle stavterninger fundet i en gravhøj i Norge er en del af et større spil med tilhørende brikker, der minder lidt om skak eller backgammon. – Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

Arkæologer fra Universitetsmuseet i Bergen, Norge, har fundet et sjældent spil i en gravhøj i Ytre Fosse ved Alverssund lidt nord for den norske by.

Det særlige ved fundet er unikke spilbrikker og en lang terning, der stammer fra jernalderen.

”Det er en sensation, at vi har fundet næsten hele spillet og ikke mindst terningen. De er meget sjældne,” siger afdelingschef Morten Ramstad ved Universitetsmuseet i Bergen i en pressemeddelelse.

Arkæologerne undersøgte i april og maj gravhøjen og fandt det gamle spil blandt rester af et afbrændt lig.

Fund af spil fra denne tid, for 1700 år siden, er sjældne i Norge og i resten af Skandinavien, fortæller Ramstad.

De i alt 18 spillebrikker og stavterningen stammer fra romertiden og er inspireret af det romerske spil l udus latrunculorum , der kan sammenlignes med nutidens backgammon eller skak.

Det var dog ikke almindelige mennesker, der ejede spil som dette, påpeger Morten Rasmstad over for norske NRK.

”Det er statusgenstande, som vidner om kontakt med Romerriget, hvor man kunne lide at forlyste sig med brætspil. Folk, som spillede et sådant spil, var lokalt aristokrati eller overklasse,” siger Morten Ramstad.

Desuden havde den begravede formentlig haft god tid i sit liv, siden denne kunne spille spil, i modsætning til andre i sin samtid. Og så har personen formentlig besiddet evner til at tænke strategisk, mener Ramstad.

Graven befinder sig ned mod dét, man på norrøn tid kaldte for ”Nordvegen”, der er ophavet til navnet Norge, og var en hovedvej for skibstransport i bronzealderen. Via Nordvegen blev der fragtet tyvekoster fra Norge mod Danmark og Europa.

”At finde et spil, som er næsten 2000 år gammelt, er utroligt fascinerende. Det fortæller os, at folk dengang ikke var så voldsomt forskellige fra os,” siger Ramstad.

Spillene skal først forbi konservatorer for at blive bevaret, men vil formentlig blive udstillet senere.